Executie - 1° (Ned. en Belg. Bur g.
Recht) Tenuitvoerlegging van vonnissen, bevelschriften en authentieke akten. De deurwaarders zijn met e. belast; zij handelen in opdracht van de vervolgende partij.
De kosten der e. komen ten laste van de partij, tegen wie de e. gericht is; zij zijn bevoorrecht boven alle andere schulden. Behalve e. op de goederen van den schuldenaar (→ Beslag) kent de wet in sommige gevallen ook e. op zijn persoon (→ Gijzeling).
De gewone e. bestaat uit het verhalen eener bepaalde geldsom op de opbrengst van goederen van den schuldenaar; in gevallen, waarin men door e. in het bezit kan komen van een bepaalde zaak, waarop men recht heeft, spreekt men van reëele executie. Onder parate executie verstaat men het recht van sommige schuldeischers, bijv. den pandhouder, om tot e. over te gaan zonder dat eerst een vonnis tegen den schuldenaar is verkregen.Witteman.
2° Executie in strafzaken. Belast met de executie van vonnissen en beschikkingen in strafzaken is het Openbaar Ministerie bij het gerecht, dat de beslissing gegeven heeft. Ze mag in den regel niet plaats hebben, zoolang nog een gewoon rechtsmiddel (appèl of cassatie) openstaat en, zoo dit is aangewend, daarop is beslist. Bij geldboete of verbeurdverklaring van niet inbeslaggenomen voorwerpen wordt in Ned. een termijn van 2 maanden gesteld, die echter verlengd kan worden, waarbinnen de boete moet zijn betaald of het voorwerp uitgeleverd (c.q. betaling van de geschatte waarde). Bij gebreke daarvan kan verhaal op de goederen van den veroordeelde of beslag op loon of pensioen worden toegepast of, indien dit niet geschiedt, de vervangende hechtenisstraf worden ten uitvoer gelegd. Bij tenuitvoerlegging van deze laatste, alsook bij die van alle andere vonnissen of beschikkingen tot vrijheidsbeneming (preventieve hechtenis en principale hechtenis- of gevangenisstraf) geschiedt deze op last van het Openbaar Ministerie door een daartoe aangewezen politioneelen ambtenaar, legen vertoon van dien last of het veroordeelend vonnis (of beschikking) of een uittreksel daarvan wordt de aangehoudene door het hoofd van het in den last aan te wijzen gesticht daarin opgenomen.
Kleene.
De veroordeelde kan, indien hij na afloop van den hem gestelden termijn de boete nog niet voldaan heeft, verhaal op zijn goederen en inkomsten voorkomen of stuiten, zoo dit reeds is aangevangen, door betaling van een verhoogd bedrag. Dit verhoogd bedrag is gelijk aan het bij afloop van den termijn nog verschuldigd bedrag, vermeerderd met een vijfde (minstens een gulden). Art. 23 Ned. W. v. Strafrecht.
Bosch van Oud-Amelisweerd.
In België geschiedt de executie in strafzaken volgens dezelfde algemeene regelen als in Ned.; nochtans kan die e. eerst plaats hebben wanneer de uitspraak onherroepelijk geworden is; een termijn werd door de wet niet bepaald; de e. geschiedt: ten verzoeke van het Openbaar Ministerie, wat de straf betreft; ten verzoeke van de burgerlijke partij, wat de burgerlijke veroordeelingen aangaat; en eindelijk, wat de invordering van de geldboeten en van de verbeurd verklaarde zaken aangaat, in naam van het Openbaar Ministerie, door het beheer van registratie en domeinen.
V. Dievoet.