of dissectio foetus is die geboortehulp, waarbij de foetus in stukken gesneden wordt om het leven van de moeder te redden. Tot deze heelkundige behandeling nemen sommige medici hun toevlucht in de zeldzame gevallen, dat de geboorte van het kind langs natuurlijken weg niet meer mogelijk is (eng moederlijk bekken, misvorming: bijv. reuzenkind of waterhoofd, verkeerde ligging van het kind).
Om het even welk geval zich voordoet, craniotomie, cephalotripsis, perforatie, onthoofding of opening van borst- of buikholte, e. is rechtstreeks dooden van de foetus, hetgeen door de Kath. zedenleer verboden is. Voor den Kath. medicus kan er van twijfel hieromtrent geen sprake meer zijn sedert de antwoorden van het H.
Officie van 28 Mei 1884 en 19 Aug. 1889. In zijn Geneeskundige Plichtenleer (Leuven 21920) behandelt J.
Salsmans S.J. den zedelijken kant van het vraagstuk, terwijl prof. dr. F.
Daels voor vele gevallen een gelukkige verloskundige oplossing aangeeft in zijn beide werken Operatieve Verloskunde (Leuven 1920) en Practische Vroedkunde.Tegen de e. of daarmee verwante heelkundige behandelingen van een dooden foetus is geen zedelijk bezwaar.
Dumon.
Bij de dieren werd dit middel reeds bij de Oude Romeinen en Grieken toegepast. Eerst in de 19e eeuw is dit in de diergeneeskunde op wetenschappelijker basis toegepast door Günther. De Bruin, leeraar aan de Rijksveeartsenijschool te Utrecht (✝ 1908), ontwierp vele instrumenten, welke tegenwoordig nog in gebruik zijn. Later ging men kettingzagen in gebruik nemen, waarvan o.a. prof. Paymans een verbeterde ontwierp. Met deze kettingzagen trachtte men het lichaam te halveeren.
De Amsterdamsche dierenarts Stüven Sr. ontwierp een instrument, waarmee het mogelijk is de wervels van het ongeboren dier binnen de huid fijn te malen, waardoor het uitgerekt kan worden en op die manier gemakkelijker den geboorteweg kan passeeren. Thygesen ontwierp een draadzaag, die hij door twee buizen leidde, waardoor het hem mogelijk was ook in tegengestelde richting van den geboorteweg te zagen en zoo de ongeboren vrucht kleiner te maken.