een ondernemingsvorm in den detailhandel, welke zich toelegt op den verkoop van genormaliseerde massa-artikelen tegen bepaalde, aan gangbare munteenheden beantwoordende prijstypen. Het door het e. gevoerde artikel omvat nagenoeg uitsluitend de lagere kwaliteiten van gangbare gebruiksartikelen en eenige gangbare producten van dagelijksche levensbehoefte.
Het e. onderscheidt zich van het ➝ warenhuis door soberheid van winkelinrichting, reclame en service. De daardoor verkregen lage vaste kosten, gepaard aan den sterk geconcentreerden inkoop maken een lage prijszetting mogelijk.
Aanvankelijk werd het e. slechts uitgeoefend in groot-ondernemingsvorm. In 1879 stichtte F. W. Woolworth in Amerika zijn „5 and 10 cents store”, het eerste e. en de voorlooper van het internationale Woolworthconcern. In Europa nam het e. eerst zijn vlucht in de na-oorlogsjaren. De snelle uitgroei in de crisisjaren rond 1930, gevolg van het feit, dat de sterk gedaalde koopkracht de vraag deed verschuiven van kwaliteitsnaar massaproduct, deed in eenige landen de overheid beperkend ingrijpen ten gunste van het in moeilijkheden geraakte klein-distributiebedrijf (Duitschland, Oostenrijk, Zwitserland). Hellenberg-Hubar.
België. Deze magazijnen zijn ofwel succursalen van belangrijke ondernemingen, ofwel onafhankelijke zaken; deze laatste sluiten zich aan bij een machtige maatschappij om gebruik te kunnen maken van zekere voordeelen, als samenaankoop, gebruik van den naam der firma enz.
De eerste eenheidsprijsmagazijnen werden opgericht door de N.V. Sarma, gevestigd te Brussel, een Belgische onderneming, die een ongemeene uitbreiding heeft genomen, opgericht 19 Januari 1928 telde zij begin 1934 10 succursalen, in de grootste steden van het land; de oprichting van andere is voorzien; zakencijfer in 1933: 65 millioen frank.
In 1933 werd de maatschappij Uniprix opgericht door de groote Belgische magazijnen Vaxelaire-Claes, in samenwerking met Prisunic van Parijs. Men mag een groote reeks succursalen verwachten in een naaste toekomst: thans reeds te Brussel, Leuven, enz.
De maatschappij Basprix is een filiale van de groote magazijnen A l’innovation; de eerste verkoophuizen werden tot stand gebracht te Brussel en te Antwerpen.
De Galeries du Bon Marché (Grands Bazars Réunis) hebben in hun magazijnen te Antwerpen artikelen tegen eenheidsprijzen ten verkoop uitgestald onder den naam van „Prifix”. Men verlieze niet uit het oog, dat België slechts 8 millioen inwoners telt, zoodat het voor de hand ligt, dat de vier genoemde magazijnen op een klein grondgebied als België elkander een scherpe concurrentie aan doen. Kuypers.