is aan Duitsche effectenbeurzen de koers, waartegen alle orders in een bepaald fonds, welke bij dien koers uitvoerbaar zijn, afgerekend moeten worden, ook al is een order op een anderen koers gelimiteerd. Zij bijv. de eenheidskoers voor een bepaald fonds 104.
Alle kooporders tot den koers 104 of hooger en alle verkooporders tot den koers 104 of lager zijn bij dezen koers uitvoerbaar. Heeft iemand nu een aankooporder gelimiteerd op 106, d.w.z. order gegeven tot aankoop tegen hoogstens 106, dan wordt hem toch slechts 104 in rekening gebracht.
Evenzoo wordt een verkooporder, welke gelimiteerd is op bijv. 103, afgewikkeld tegen 104.De e. voor een fonds wordt vastgesteld door twee voor dat fonds aangewezen makelaars. Deze ontvangen van banken en andere tusschenpersonen alle orders in dat fonds en krijgen zoodoende een volledig overzicht van de vraag en het aanbod en van de koersen, welke geboden en waarvoor gelaten wordt. Hieruit bepalen ze den koers, waarbij het grootste aantal transacties tot stand kan komen. Dit is de eenheidskoers. Het is duidelijk, dat geen e. vastgesteld kan worden, indien de koersen van de verkooporders alle boven de koersen der kooporders liggen.
Bij het systeem van de e. is er geen eigenlijke handel. Van loven en bieden toch is geen sprake. Werd voor alle effecten een e. genoteerd, dan zou persoonlijk beursbezoek geen zin hebben. De handelaren konden dan volstaan met hun orders schriftelijk in te zenden en af te wachten, tegen welken koers ze afgerekend werden.
Daar op één dag voor een fonds slechts één koers tot stand komt, is dit systeem niet aantrekkelijk voor beroepsspeculanten, die juist kleine koersschommelingen tijdens den beursduur uitbuiten. Voor speculatieve fondsen bestaat dan ook vrije handel. Deze fondsen worden genoteerd in de „fortlaufende Notierung”.
Het systeem van de eenheidskoersen heeft in het bijzonder bestaansrecht voor fondsen, waarin weinig handel is en waarvoor de beroepsspeculatie geen of weinig interesse heeft. Het ordergevend publiek heeft hierbij de zekerheid, dat de economisch juiste koers in rekening gebracht wordt.
Lit.: M. v. Overeem, Leerboek van het Handelsrekenen (III, Fondsenhandel).
Witsenboer.