Durban of Port Natal, havenstad in Natal (Z. Afr.) aan den Ind.
Oceaan (I 536 G 7/8), genoemd naar den Eng. generaal sir Benjamin → d’Urban, gouverneur der Kaapkolonie van 1834 tot 1838. D. werd op Kerstdag (dies natalis Christi) 1497 door Vasco da Gama ontdekt.
De stad ligt aan een baai, 35 voet diep, tusschen twee zanden steenachtige landtongen : de Bluff, 95 voet hoog en met vuurtoren voorzien, en de vlakke Punt. Een zandbank voor den ingang is gedeeltelijk weggegraven.
Klimaat is subtropisch: temp. in den zomer 68 tot 84°, in den winter 52 tot 74°; regenval 101,3 cm per jaar, regentijd Oct. tot Maart. Kolonisatie, door Nederlanders in 1712 begonnen, is niet volgehouden; hervat onder de Engelschen in 1824; er vestigden zich daar olifantenjagers en ivoorhandelaars.
Piet Retief bezocht hen in 1837, de verhouding was vriendschappelijk. De komst der Voortrekkers in Natal vestigde de aandacht der Engelschen op de strategische en handelswaarde van Durban: zij bezetten het, maar na den Slag bij Bloedrivier werd de Voortrekkervlag er geheschen en kapitein Botha was de eerste havenmeester van Durban.
In 1854 werd de nederzetting tot stad verheven; heden is D. de eerste handelshaven van de Unie van Z. Afr.: de poort naar Indië, Australië en het verre Oosten en de derde stad der Unie in inwonersaantal: 70 000 Blanken, 45 000 Indiërs en 40 000 Bantoe’s.
Het heeft aanzienlijke openbare gebouwen, is een moderne badplaats, zetel voor de walvischvangst en uitvoerhaven voor maïs, huiden, wol, steenkolen, looibast en mangaan. Besselaar Benjamin D’Urban Sir, Eng. generaal, gouverneur der Kaapkolonie van 1834 tot 1838; * 1777, ✝ 1849.
Zijn gouverneurschap viel onder een zeer gewichtig tijdperk: afschaffing der slavernij, instelling van verantwoordelijk bestuur, Kafferoorlogen en Groote Trek.
Hij verstond den ernst der tijden en sympathiseerde met de Boeren; lord Glenelg, de Eng. minister van Koloniën, riep hem terug. De Britsche nederzetters gaven zijn naam aan hun stad Durban. Besselaar Durbar1° Audiëntie-zaal van een EngelschIndisch vorst, ook van den vice-koning van Indië.
2° Ceremonieele audiënties, door Engelsch-Indische prinsen, onderkoningen of gouverneurs gehouden.