Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-06-2019

Draagpot

betekenis & definitie

brengt het voertuiggewicht op de assen over. Om slijtage en warmloopen te voorkomen, ter vermindering van de tapwrijving (loopweerstand), wordt de d. uitgevoerd met glijlager of met rol-, naald- of tonlager.

In een glijlager draait de astap op een oliefilm over de witmetalen voering van het bronzen draagmetaal. Omdat de asdruk meestal constant eenzijdig is gericht, omvat het draagmetaal gewoonlijk slechts circa de helft van de astap.

Beweegt de astap over het bronzen lagermetaal (bij uitgesleten of door warmloopen gesmolten, witmetalen voering), dan „schreeuwt” het lager. Bij rol- of tonlager omvat de houder, kooi, de geheele tap.

Voordeel rol- of tonlager: minimum vrijwel constante wrijvingsweerstand bij alle snelheden dus in verhouding lage aanzetweerstand: rangeeren, stoptreinen, tram, zware goederenwagens. Onder in den d. bevindt zich het oliereservoir, bij glijlager met een veerend smeerkussen en in het algemeen met een eenvoudige constructie voor continue olie circulatie bij asrotatie.

De d. kan zich t.o.v. het voertuig in verticalen zin maximaal tot de vrije veerpijlhoogte bewegen in geleidingen, gevormd door de scheenen, die tevens de zijdelingsche verplaatsing van den d. (met de as) beperken t.o.v. het onderraam resp. van het draaistelraam; voor vaste assen 1½ tot 2 mm.Beijnes.

< >