(Maleisch; Javaansch: dloewang), de binnenkant van de schors van de Broussonetia papyrifera, die geweekt, geplet, in reepen gesneden, in rijstwater geglansd en vervolgens als papier gebruikt wordt. Het werd eeuwen naast → lontar gebruikt, en menig Javaansch handschrift is op dit materiaal geschreven.
Door het goedkoopere papier is het echter grootendeels verdrongen. Vroeger werd het op Java, zij het wellicht anders toebereid, ook voor kleedingstof gebruikt; in den IIindoe-Javaanschen tijd duidt dloewang op Java speciaal de muts van monniken en kluizenaars aan. Berg Djember1° Regentschap van de afdeeling Besoeki (prov. Oost-Java), omvat de districten Djember, Kalisat, Majang, Rambipoedji, Tanggoel, Poeger en Woeleehan. In het Noorden liggen het Yanggebergte en de Argopoero op de grens van D. en de regentschappen Loemadjang en Kraksaan; de Raoeng ligt op de grens van D. en de regentschappen Bondowoso en Banjoewangi. Zuidwaarts gaat het bergland over in een vruchtbare laagvlakte. In latere jaren hebben hier groote ontginningen plaats gehad; vele woeste gronden zijn in bouwgronden omgezet, zoowel voor ondernemingsdoeleinden (H.V.A.) als voor bevolkingsgrond. De bevolking groeide tusschen de jaren 1920—-’30 met ruim 38%. Zeer groot is het aantal plantages, waarop vooral tabak, rubber, koffie en suiker worden verbouwd. Wordt doorsneden door de staatsspoorlijn van Soerabaja naar Banjoewangi. Zielental bedroeg eind 1930: 920 068 Inheemschen, 2 555 Europeanen, 9 463 Chineezen en 705 andere Vreemde Oosterlingen. Oppervlakte 3 358,16 km2, bevolkingsdichtheid 277,8 per km2. De inheemsche bevolking bestaat uit Javanen en Madoereezen. De spreektaal is Javaansch en Madoereesch.
2° Hoofdplaats van regentschap en district Djember, mooi gelegen stadje met gezond en vrij koel klimaat. Centrum van cultuurondernemingen. Proefstation voor de tabakscultuur. Door staatsspoor verbonden met Soerabaja, Banjoewangi en Sitoebondo. Er woonden eind 1930: 664 Europeanen, 17 517 Inheemschen, 1 859 Chineezen en 201 andere Vreemde Oosterlingen. D. heeft een Kath. kerk: de geestelijke zorg is toevertrouwd aan twee paters Carmelieten. De Zusters van O. L. Vrouw (Amersfoort) hebben de leiding van een Europeesche lagere school met Fröbelschool, een Hollandsch-Inlandsche-school, een Hollandsch-Chineesche-Fröbelschool en van diverse cursussen. Brokx
Djembrana Het Zuid-Westelijk gedeelte van het eiland Bali, dat tot voor kort met ontoegankelijke oerwouden bedekt was, en daardoor politiek en cultureel veel minder belangrijk is gebleven dan de rest van Bali. Hoofdplaats is Negara. Den laatsten tijd neemt de ontginning sterk toe. → Bali (zie ook het kaartje in deel 111, 663). Berg Djenggala Naam van een rijk op Oost-Java in de 11e en 12e eeuw. Hoewel het politiek van weinig belang geweest is, speelt het nog altijd een groote rol in de Javaansche ridderromans, aangezien de held der Pandji-romans [→ Java (onder: Javaansche letterkunde)] daar thuis hoort; de radèn poetro ing Djenggolo (prins van D.) is een der toonbeelden van Javaansche ridderlijkheid. Berg Djenitri Javaansche naam voor de Elaeocarpus Ganitrus Roxb. of E. angustifolius BI., waarvan de pitten gebruikt worden voor het vervaardigen van rozenkransen. De rozenkrans zelf, die met het Hindoeisme naar Java gekomen is en er een vast attribuut is geworden, heet naar den boom eveneens djenitri. Berg Djeroek → Vruchten (in Ned.-Indië).