Beginwoorden der opvoedingsencycliek, verschenen in de Acta Ap. Sedis 22 Februari 1930.
In de inleiding zijn bevat de beweegredenen om de Christelijke opvoeding te behandelen, verder het wezen, de belangrijkheid en voortreffelijkheid der Christelijke opvoeding en de verdeeling der te behandelen stof.Het eerste deel omschrijft het opvoedingsrecht. De opvoeding is gemeenschapszaak. De mensch wordt in drie noodzakelijke maatschappijen geboren: twee natuurlijke: gezin en staat, één bovennatuurlijke: de Kerk. De opvoeding is het werk van al deze drie maatschappijen. De opvoeding omvat den heelen mensch, als eenling, als gemeenschapslid, in de natuurlijke en bovennatuurlijke orde. Daarom moeten alle drie maatschappijen tot zijn vorming medewerken. In het bijzonder worden verder behandeld:
a) het opvoedingsrecht der Kerk, zijn eigenschappen, zijn uitgestrektheid, zijn verhouding tot dat van gezin en staat;
b) het opvoedingsrecht van het gezin;
c) de opvoedingsrecliten van den staat.
Het tweede deel behandelt het subject der opvoeding, waarbij gesproken wordt over het paedagogisch naturalisme, de sexueele opvoeding en de coëducatie. Het derde deel spreekt over het milieu der opvoeding. Het vierde deel over doel en vorm der Christelijke opvoeding.
Lit.: De beste Ned. vertaling, voorzien van een uitvoerige schets van den gedaehtengang, is die van A. J. van Nimwegen CssR, die niet den officieelen Latijnschen, maar den officieelen Italiaanschen tekst gevolgd heeft. G. Lamers Divisi (Ital.), muziekterm voor het splitsen van een orkest- of koorgroep in twee of meer partijen. Voor opheffing van d. schrijft men: unisono.