1° Ned. Kath. dagblad. Gesticht in 1845 te Den Bosch door Judocus ➝ Smits, die het, door toedoen van enkele Katholieken in Holland, waar men een Kath. courant begeerde, in 1846 naar Amsterdam o ver bracht, waar de Kath. voorman J. W. ➝ Cramer als mederedacteur optrad.
Voor de emancipatie der Katholieken in Ned., hun opvoeding tot actieve staatsburgers heeft De Tijd, die eerst in 1848 een dagblad werd, zeer groote beteekenis gehad. Het blad gaf leiding en voorlichting in den strijd om hun rechten, het gaf scholing in politieke vraagstukken en bracht, toen van organisatorisch verband niet gesproken kon worden, een elementaire eenheid. Mede daarom beteekent De Tijd in Katholiek Nederland een eerwaardig stuk traditie.Lit.: Witlox, De Kath. staatspartij (1927). Verberne.
2° Een Belg. dagblad, 1921 gesticht, en tot in 1928 eigendom van het Algemeen Christelijk Vakverbond van België. In Dec. 1926 sloot dit een contract af met de N.V. Het Volk, waardoor De Tijd voortaan zou gedrukt worden op de persen van Het ➝ Volk. In 1928 verzaakte het A.C.V. aan zijn eigendomstitel op De Tijd, die door Het Volk werd overgenomen en verder uitgegeven. De beide bladen kregen eenzelfde redactie. Vanaf 1 Jan. 1935 dragen beide als ondertitel: Orgaan van het Algemeen Christelijk Werkersverbond van België. F. Helshoecht.