Gemeente in het Z. W. van Groningen (XII 448 B2), met veel natuurschoon en toerisme, bestaat uit de kom, Lettelbert, Midwolde, Oostwolde, Zevenhuizen, Tolbert, Enumatil (gedeeltelijk) en Boerakker (gedeeltelijk). Ca. 8.000 inw., waarvan 5.000 Ned.
Herv., 2.500 Geref., enkele Katholieken. Opp. 6.685 ha. In hoofdzaak landbouw.
Tuinbouw en pluimveeteelt breiden zich uit. Industrie: stroocartonfabriek te Oostwolde, fabriek van melkproducten en pannenbakkerij te Tolbert, touwslagerij en coöp. zuivelfabriek te Zevenhuizen. Exportslachterij en touwslagerij te Leek.
Handel (Maandagmarkten) door gunstige tram-, boot- en autoverbindingen met Groningen. Ieder der dorpen heeft een Ned. Herv. kerk, terwijl Zevenhuizen en De Leek een Geref. kerk hebben.
De Leek bezit eveneens een synagoge.Een bezienswaardigheid vormt de burcht Nienoort, reeds 1352 vermeld, eertijds in bezit der familie Ewssum, van wie Wigbold van Ewssum met een eigen legertje met 20 kanonnen o.a. deelnam aan het ontzet van Steenwijk in 1580 en Gaspar van Ewssum in 1592 aan de inname van Koevorden door prins Maurits. Beroemd is de graftombe van Anna van Ewssum, treurende bij het lijk van haar man, in de kerk van Midwolde. Jaarlijks bezoeken ca. 10.000 vreemdelingen dit meesterwerk van Rombout Verhulst, dat door de familie van Panhuys aan het Rijk gelegateerd is. De tegenw. toestand van de burcht Nienoort dateert van 1884, toen jhr. mr. E.A. van Panhuys, minister van Staat, het in bezit kreeg. Ook de schelpengrot bij den burcht wordt veel bezocht. Nijenhuis.