Davos - plaats in O. Zwitserland met 11 170 inw. (1930), meest Prot. Bestaat uit de steeds meer aaneengroeiende dorpen Davos Platz en Davos Dorf, gelegen op ca. 1560 m hoogte in het bovendeel van het gelijkmatige dal, dat van het Wolfgangjoch over een lengte van 16—17 km in Z.W. richting verloopt en door de Landwasser doorstroomd wordt.
Omringd door hooge bergen (2 000—3 000 m), in het N. en O. beschut tegen koude winden, naar het Z. en Z.O. door zijdalen geheel voor de zonbestraling geopend, heeft de plaats, sinds men de gunstige werking van het winteralpenklimaat voor longzieken heeft erkend, een wereldnaam gekregen. In 1923 werd het „Schweizerische Forschungsinstitut für Hochgebirgsklima und Tuberculose” opgericht. Gemiddelde jaartemperatuur 2,6° C, gem. zomertemp. 8,5° C, gem. wintertemp. —3,4° C. De lucht is licht en frisch, het vochtigheidsgehalte gering, nevels komen zelden voor. Het klimaat is in den winter beter dan ’s zomers door een grooter aantal heldere dagen en minder wind.
Ook als wintersportplaats van beteekenis. Davos Platz, gelegen aan de spoorlijn Klosters—Filisur, is de hoofdplaats van het dal met druk vreemdelingenverkeer. Er is een gedenkteeken van Karl Spengler, die Davos tot een geneeskundig oord maakte; er zijn talrijke sanatoria, waaronder ook een Nederlandsch. Men heeft een heerlijk uitzicht vanaf den Schatzalp, waarheen behalve een „Drahtseilbahn” nog twee wegen leiden, die in den winter als bob- en rodelbaan worden gebruikt.
Naar Davos Dorf voert een electrische tram. Dit dorp, eveneens een luxe-plaats, is gelegen aan den voet van den Schiahom, tegenover de monding van het Dischmadal, van waaruit de Scalettagletsjer, Piz Vadret en Schwarzhorn zichtbaar zijn, en van het Flueladal, waarboven de Seehorn oprijst. In het bovendal ligt het meer van Davos, dat als stuwbekken dient voor een electrische centrale; modem strandbad.