Damplanken - dienen voor het maken van beschoeiingen, het afdammen van werkputten (d.w.z. tot beneden den waterspiegel of den grondwaterspiegel reikende ruimten, waarin gewerkt moet worden, bijv. voor het maken van fundeeringen, het verrichten van herstellingen aan sluiskolken, enz.). Het zijn zware, lange planken, die dicht naast elkaar ingeheid of ingespoten worden. In het eerste geval gebruikt men een heitoestel, in het laatste wordt de grond onder de plank met groote hoeveelheden water onder matigen druk weggespoten, zoodat de plank in den bodem gedreven kan worden; het spoelen kan zoowel recht onder de plank als met een pijp vóór en achter de plank geschieden.
Druk, hoeveelheid water en aantal in een zekeren tijd in te spuiten planken hangen geheel van de grondgesteldheid af.
Behalve houten d. worden ook die van gewapend beton toegepast, welke in plaats van een verbinding met messing en groef, zooals bij eerstgenoemde gebruikelijk is, een vischbek-verbinding hebben; in beide gevallen dient deze verbinding om onderling verschuiven der d. ten gevolge van den grond- of waterdruk tegen te gaan.
Voorts worden in den laatsten tijd veel toegepast stalen platen van bepaalden vorm, die dienen ter vervanging van de damplanken. Er zijn verschillende systemen stalen platen in den handel, nl. die met een los „slot” (dienende ter onderlinge verbinding van twee naast elkaar ingeheide platen) en andere, waarbij dit slot met de plaat één geheel uitmaakt. Van de meest bekende fabrieken, die elk hun meer of minder afwijkende constructie vervaardigen, zijn te noemen: van de Dortmund-Hoerder Hüttenverein (Union) het Larssen-damwand, verder Hoesch, Krupp, Klöckner, Ougrée-Marihaye, Terres Rouges (Belval), enz.
Naar gelang van den druk, dien de damwand moet kunnen weerstaan, wordt een lichter of zwaarder profiel toegepast; voor lichte grondkeeringen zijn tegenwoordig zeer lichte profielen in den handel, bijv. Larssen O en Oa. Ook wordt veelal, om aantasting der d. door zuren (humus- en veenzuren, afvalwater) te voorkomen, aan het staal, waaruit zij worden vervaardigd, een zeker percentage koper toegevoegd. Bekend is in dit opzicht het zgn. Resista-staal der DortmundHoerder Hüttenverein A.G. Voor het maken van afkistingen, bijv. ten behoeve van het leggen van rioolbuizen, worden veelal stalen platen zonder slot gebruikt.
P. Bongaerts.