Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 24-04-2019

Corantijn

betekenis & definitie

Corantijn - Westelijke grensrivier van Suriname, ontspringende op de Zuidgrens (2° N.). R. H. Schomburgk beschouwde in 1844 de Coeroeni met de Aramatau, de Koetari en de Sipaliwini als de bronrivier; later is de Nieuwe Rivier ontdekt, veel waterrijker; zij vloeien samen even boven de Frederik Willem IV-vallen. Rechter-zijrivieren zijn: de Lucie-rivier en de Kabalebo.

In den middelloop zijn de Wonotobo-vallen en de Timeri-rots met inschrift. In den Corantijnmond stroomt ook de Nickerie uit. Een zandbank, de Turtlebank, ligt er voor. De Corantijn is bevaarbaar tot Wasjabo.

Aan den bovenloop wonen Caraïeben; verder Arowakken en enkele Warau’s. De expeditie van 1926 is beschreven door W. Ahlbrinck: Vijf maanden in het oerwoud. Vinken Corax van Syracuse Oud-Grieksch rhetor, uit de eerste helft der 5e eeuw v. Chr. C. verhief de natuurlijke welsprekendheid tot een kunstgenre en schreef het eerste (verloren) handboek van rhetoriek. Zijn leerlingen Tisias, Gorgias, Isocrates stonden onder zijn invloed.

< >