Coolidge - 1° Calvin, president der Vereenigde Staten; * 4 Juli 1872 te Plymouth, † 5 Jan. 1933 te Northampton. Uit een Puriteinsche landbouwers-familie gesproten, vestigde hij zich als advocaat en journalist te Northampton; in 1912 republikeinsch senator voor den staat Massachusetts, in 1919 president van den senaat en gouverneur aldaar.
In 1920 tot vice-president van de Ver. Staten gekozen, volgde hij Harding na diens dood op (2 Aug. 1923). Hij bleef altijd vijandig tegenover den Volkenbond, maar de Ver. Staten sloten zich aan bij het Permanente Hof van Justitie; tijdens zijn presidentschap werden ook het Briand-Kelloggpact gesloten en het Dawes-plan aangenomen. Hem werd, om zijn afkeer van alle redevoeringen, den bijnaam van den Zwijger gegeven.
Hij gaf Gedenkschriften uit.
Cosemans.
2° Charles Allerton, Amer. bouwmeester; * 1858 te Boston. C. werkte aldaar en in Chicago. Scholen, bibliotheek en medische instituten van de Harvard Universiteit te Cambridge bij Boston.
Lit.: Hegemann, Amer. Architektur und Stadtbaukunst (1927).
3° William David, Amer. natuurkundige; * 23 Oct. 1873 te Hudson (Massachusetts). Van 1905-1908 was hij aan de General Electr. Comp. In 1914 kreeg hij o.a. de Rumford-medaille. Zijn verdiensten liggen vooral op het gebied der R-stralen. Van hem is de bekende Coolidge-buis.
J. v. Santen.
Coolidge-buis röntgenbuis met zeer hoog vacuum en gloeikathode. De stroomgeleiding gebeurt alleen door convectie van de thermoïonische electronen uit den gloeidraad, terwijl in de ionenbuizen de geleidbaarheid uitsluitend door stootionisatie van de gasmoleculen verkregen wordt. Daar de geleidbaarheid niet van de spanning afhangt, kan de C.-b. met zeer uiteenloopende spanningen gebruikt worden en zoowel zachte als harde stralen uitzenden. De intensiteit van de straling is regelbaar met den gloeistroom, waardoor het aantal uitgezonden electronen verandert. De concentratie van den electronenbundel in een begrensd focus van de antikathode wordt verkregen door den metaalcylinder, waarin de gloeidraad opgesteld is.
Lit.: dr. A. Brouwers, Physica en Techniek der Röntgenstralen (1927).
De Smedt.