Coninck - 1° Cornelis Johannes Marius Jongkindt, landbouwkundige; * 1834, ♰ 1885; verwierf aan de landhuishoudkundige school te Groningen als eerste leerling het diploma van landhuishoudkundige (1853), werd onder-directeur dier school (1857) en speciaal belast met de leiding harer leerhoeve te Haren; directeur der maatschappij van Weldadigheid (1859), van de Rijkslandbouwschool te Wageningen (1876) en bewerkte sedert den dood van dr. Staring het Verslag van den Landbouw van Ned.
L i t.: Nw. Ned. Biogr. Wbk. (V, 115 vlg.). Moerlands.
2° David de, Vlaamsch schilder; * 1636 te Antwerpen, ♰ 1699 te Brussel. Leerling van P. Boel. Vnl. jachtstukken in den trant van Jan Fyt.
L i t.: J. v. d. Branden, Gesch. d. Antw. schilderssch. (1883); v. Wurzbach, Nied. Künstlerlex.
3° Jaak Felix de, Belg. pianist en componist; 1791 te Antwerpen, ♰ 1866 aldaar. C. studeerde aan het Conservatorium van Parijs, vertoefde lange jaren in Amerika, daarna te Parijs en ten slotte te Antwerpen, waar hij de Société d’Harmonie bestuurde.
Werken: Concerto, sonaten, variaties voor piano.
4° Jozef Bernard, Belg. musicus; * 1827 te Oostende. C. studeerde te Antwerpen onder de leiding van Leun, kapelmeester in St. Andries, en te Parijs aan het Conservatorium, vestigde zich aldaar als muziekleeraar en criticus. Schreef een aantal werken voor piano, en zang, alsook verscheidene opera’s. Zijn „Essai sur l’Histoire des Arts et des Sciences en Belgique” werd in 1845 bekroond.
E. V. d. Velde. 5° Patrice Charles Gislain, baron van, sterk monarchaalgezind Zned. staatsman;
* 19 Nov. 1770 te Brugge, ♰ 22 Mei 1827 aldaar. Hij nam tijdens de Fr. overheersching verscheidene administratieve ambten waar, o.m. dat van prefect van het dept. van Jemappes, van de Lys, van de Schelde, en werd om bewezen diensten door Napoleon tot baron benoemd. Later verkoos Willem hem tot lid van de nieuwe grondwetcommissie, waarvan hij als verslaggever optrad. Eerst gouverneur van Oost-Vlaanderen; in 1817 minister van Binnenl.
Zaken; hij ruilde dit ambt in 1825 voor dat van minister van Buitenl. Zaken. Ten slotte werd hij benoemd tot minister van Staat. Uytterhoeven.
6°Pieter de, → Breydel (Jan).
7° Simon de, Minderbroeder ; * omstreeks 1608 te Hamme (België), ♰ 1664 te Brussel. IJverig missionaris in Franeker en omstreken; dispuut met predikant Cabeljau. Later trad C. op te Mechelen; redetwist met Lydius. Veel bijzonderheden over die godsdienstgesprekken in zijn geschriften; Den ontdeckten Dwaelgeest (Antwerpen 1644), en Den ontdeckten Leughengeest (Antwerpen 1651). v. d. Borne.
L i t.: D. v. Heel, in: Francisc. Leven (XV 1932).