Confessio - geloofsbelijdenis, gezindte.
Confessio Anglicana, de geloofsbelijdenis, bestaande uit de 39 → Anglicaansche Artikelen.
Confessio Augustana, of Confessie van Augsburg, → Augsburg.
Confessio Belgica, de geloofsbelijdenis voor België en Nederland, ontstaan uit de Confession de Foy, door den Calvinist Guy de Brès (Bray) in 1561 te Doornik geschreven, om tegenover Philips II zijn geloof te verdedigen. Ze bestaat uit 37 artikelen, werd in 1562 in het Nederlandsch vertaald en in 1566 door de synode van Antwerpen met kleine wijzigingen aanvaard.
Confessio Bohemica, de in 1575 onder keizer Maximiliaan II door den Boheemschen Landdag opgestelde geloofsbelijdenis. Zij is een vermenging van Hussietische, Luthersche en Calvinistische elementen en in 1609 door den Majesteitsbrief van keizer Rudolf van Habsburg aan de Bohemers vrijgegeven.
Confessio Gallicana, de geloofsbelijdenis, door de Calvinistische gemeenten van Fr. in 1559 onder invloed van Calvijn opgesteld.
Confessio Helvetica I (prior) van 1536 en II (posterior) van 1564. De eerste, ook genoemd tweede C. van Bazel [voor de eerste C. van Bazel, → Bazel (sub Confessie v.)], kwam na besprekingen van Luther en Bullinger tot stand. Bullinger aanvaardde haar enkel onder voorbehoud en liet ze door een tegen de→ Concordia van Wittenberg gerichte toelichting volgen. De tweede is een door Frederik III van de Palts in 1566 bezorgde publicatie van een geschrift van Bullinger, waarin deze kort voor zijn dood zijn theologische denkbeelden vastlegt. Ze werd door Beza in het Fransch vertaald en door de meeste Gereformeerde landen aangenomen.
Confessio Scotica, de door John Knox in streng Calvinistischen zin ontworpen geloofsbelijdenis, die in 1560 door het Schotsche parlement werd aanvaard.
Confessio Tetrapolitana (= die der vier steden), de geloofsbelijdenis, die in 1530 naast de Augsburgsche Confessie ontstond en door Butzer en Capito voor de vier steden Straatsburg, Konstanz, Memmingen en Lindau werd opgesteld.
Wachters.