Campêche - 1° Mexicaansche staat, gelegen aan het Z.W. gedeelte van het Yucatan-schiereiland, en begrensd ten N. en ten N.O. door den staat Yucatan, ten O. door den staat Quintana Roo, ten Z. door Guatamala, ten Z.W. door den staat Tabasco en ten W. door de golf van Mexico. Oppervlakte: 50 942 km2; 84 971 inw. (1930), overwegend van Indiaanschen bloede.
Hoofdstad: Campêche. Heet en ongezond klimaat. Physiographisch behoort C. tot de uit kalksteen opgebouwde vlakte van Yucatan. Het N. gedeelte vertoont zeer duidelijk de kenteekenen van een karst-topographie en -hydrographie, en is derhalve zeer dor. Het grootste gedeelte van de streek is echter met dichte tropische wouden bedekt. In het Z. treft men eenige relatief belangrijke rivieren (o.a. de Rio Candelaria en de Rio Mamantel), die voor het vervoer der boschproducten zeer te pas komen.
Men wint er nl. verschillende goede en bruikbare houtsoorten o.a. campêchehout (blauwhout, logwood), naar den staat geheeten, en chiclegom, waaruit kauwgom vervaardigd wordt. De kust is ondiep en door zandbanken onveilig, echter beter tegen den wind beschermd dan de andere deelen van het Yucatansche kustgebied. Carmen, tusschen de Golf van Campêche en de Laguno de Terminos, waarin de voornaamste rivieren eindigen, geldt als voornaamste havenplaats. De bevolking heeft zich bij voorkeur in de brousse neergezet en doet er veel aan sisalcultuur. Voor het vervoer van dit product werd een spoorweg van Campêche naar Merida, in den staat Yucatan, gebouwd. “Polspoel ”2° Hoofdstad van den staat Campêche in Mexico, op de Westkust van het schiereiland Yucatan (19° 47' N., 90° 32' W.), door spoorweg met Merida verbonden; 17 000 inw.
Eertijds zeer voorname handelsplaats, draagt nog sporen van haar vroegere welvaart (Spaansche overheersching). Haar rol is overgenomen door Merida. Eenige uitvoer. “p. Cyrillus ”