Bosscheveld te maastricht - verbindingskanaal in het, scheepvaartkanaal ter verbinding van het gekanaliseerde Maasvak te Maastricht met de Z. Willemsvaart. Doel van het kanaal is de verbetering van de doorvaart door Maastricht van den scheepvaartweg Luik-Antwerpen, welke te Maastricht over Nederlandsch gebied loopt.
Deze doorvaart werd gevormd door gedeelten van het kanaal Luik-Maastricht en de Z. Willemsvaart, welke bij het zgn. bassin, de binnenhaven van Maastricht, op elkander aansluiten. Met haar beperkte afmetingen, bochtigen loop en drie kleine sluizen vormde deze doorvaart een belangrijk oponthoud voor de scheepvaart. Een sleep had minstens een etmaal en gewoonlijk langer noodig om over het 6 km lange traject van grens tot grens te varen. Toen dan ook in verband met den aanleg van het Julianakanaal het Maasvak te Maastricht bevaarbaar werd gemaakt en ten Zuiden van deze stad bij St.
Pieter door een kort verbindingskanaal met schutsluis werd verbonden met het kanaal Luik-Maastricht, kwam het denkbeeld naar voren, deze werken te completeeren door het Maasvak ten Noorden van Maastricht ook te verbinden met de Zuid Willemsvaart. Van Maastrichtsche zijde werd dit denkbeeld ernstig gepropageerd, daar men de — inmiddels niet verwezenlijkte — verwachting koesterde, dat de aanleg van dit kanaal België ervan zou weerhouden uitvoering te geven aan de plannen voor een rechtstreeksch kanaal Luik-Antwerpen geheel op eigen grondgebied (➝ Albertkanaal). Het verbindingskanaal werd gegraven in de jaren 1930 en 1931 en in September van laatstgenoemd jaar voor liet verkeer opengesteld.
Om het peilverschil tusschen de Maas en de Z. Willemsvaart (normaal ongeveer 3,60 m) te overwinnen, is in het kanaal een schutsluis gebouwd, waarvan de afmetingen zijn: nuttige lengte 136 m; wijdte in de schutkolk 16 m; wijdte in de hoofden 14 m; diepte 3,60 m beneden den laagsten te verwachten waterstand. Deze afmetingen zijn zoodanig, dat een schip met een laadvermogen van 2000 ton met sleepboot kan worden geschut. Ook kan de op de kanalen veelvuldig voorkomende sleep van vier 600 t-schepen (welke echter slechts tot 1,90 m diepgang mogen worden geladen, en daardoor slechts 450 t lading kunnen bevatten) in haar geheel worden geschut. De sluis is voorzien van hefdeuren. Sinds de openstelling van het verbindingskanaal duurt de doorvaart door Maastricht voor een sleep nog slechts enkele uren. Voegt men daarbij, dat de douanebepalingen thans zoodanig zijn, dat schepen, die van België naar België varen, zonder oponthoud of grensformaliteiten kunnen passeeren, dan blijkt, dat de bezwaren van de doorvaart volledig zijn weggenomen.
Lit.: F. Volker en C. F. Egelie, in De Ingenieur no. 35 (1930), De nieuwe waterwegen bij Maastricht: C. F. Egelie, in De Ingenieur no. 31 (1932), De hefdeuren, de bewegingsinrichtingen en de electrische installatie van de schutsluis in het Bosscheveld te Maastricht.
Egelie.