Bodegraven - gemeente in Z. Holland met de buurtschappen Meye en Nieuwerbrug. 6.300 inw., waarvan ca. 20% Kath. B. ligt aan den Ouden Rijn en aan den spoorweg Leiden—Woerden.
Hier eindigt voorloopig de nieuwe rijksweg Rotterdam—Amsterdam. Sinds 1833 bestaat er een belangrijke kaasmarkt (in 1924: 4,2 millioen kg). Bekende internationale zaadhandel (Turkenburg). Industrie van olie, kaas, stremsel en werktuigen. In de omgeving ligt het oude fort Wierickerschans, nu zonder soldaten, tijdens den wereldoorlog een intemeeringskamp voor Duitsche en Engelsche officieren.
Geschiedenis. Reeds de Romeinen hadden hierheen een weg aangelegd. In de M.E. was B. een leen (graafschap) van het bisdom Utrecht, dat echter bij de twisten tusschen Dirk III van Holland en Adelbold, bisschop van Utrecht, ten slotte in Holl. handen bleef. Tijdens de Hoeksche en Kabeljauwsche twisten is B. in 1489 door de Hoekschen verbrand. Hetzelfde geschiedde in 1512 door de Gelderschen. In 1672 werd het dorp door het leger van Lodewijk XIV, koning van Frankrijk, verbrand en half uitgemoord. Kort te voren waren hier De Ruyter en Tromp door stadhouder Willem III verzoend. 31 Mei 1871 werd B. weer door een grooten brand geteisterd, waarbij een 90-tal gebouwen (ook het gem. archief) verloren gingen.
Blaauw.