Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Bock

betekenis & definitie

1° Jakob Sigismund, Duitsch wijsgeer, * 1761, + 1840; te Königsberg leerling van Kant, later hoogleeraar te Rostock. B. verwerpt de opvatting van Kant, dat ons van buiten een indruk toekomt. die aanleiding geeft tot onze voorstellingen, en bereidt daardoor de verdere ontwikkeling van het Kantianisme voor.

Werken: talrijke leerboeken van alle onderdeden der wijsbegeerte.

F. Sassen.

2° Johann Baptist, schrijver over muziek, vooral over de troubadours; 1881 te Gebwciler (Elzas-Loth.); bezocht hier het gymnasium en ontving muziekonderricht van den organist Brumpt, waarna hij zijn studies te Parijs voortzette. Hij promoveerde te Straatsburg; zijn dissertatie was de inleiding tot een veel omvattend werk over de lieder-hss. der troubadours. B. sluit zich geheel aan bij de theorie van Runge en Riemann, door het rhythme der melodieën ook af te leiden uit de versmaat van den tekst. Nieuw is echter zijn leer, om de mode, zooals men deze bij de mensuraal-theoretici aantreft, toe te passen op de rhythmiek van den tekst.

Werken: Die Melodien der Troubadours (1908); Der Takt in den Musikaufzeichnungen des 12. und 13. Jahrhunderts (Riemann-Festschrift 1909); La musique des Troubadours (Musiciens célébres, 1910); Corpus Cantilenarum Medii Aevi, Les chansonniers des Troubadours et des Trouvères (2 dln. 1928).

Piscaer.

3° J o s e p h, Zwitsersch Katholiek theoloog, paedagoog en socioloog, hoogleeraar aan de Kath. staatsuniversiteit te Freiburg. *28 Oct. 1858 te Sursee (kanton Luzern). Met Decurtins en Feigenwinter was hij een der leidende figuren der Katholieke sociale beweging in Zwitserland, speelde een gewichtige rol in de „Union de Fribourg” en was bestrijder van het staatssocialisme. Sedert 1891 was hij hoogleeraar in de pastoraal aan genoemde universiteit; van 1902—’06 was hij hoofdredacteur der „Monatschrift für christ. Sozialreform”.

Werken: Die Kath.-soziale Bewegung in der Schweiz (1903); Volkswirtschaft u. Sittengesetz (1908); Ueber Socialpadagogik (1911).

M. Verhoeven.

4° L e o n h a r d, schilder te Augsburg, werkte veel in dienst van keizer Maximiliaan. Zijn kunst is sterk beïnvloed door Burckmaier. Men kent ook miniaturen van hem en een groot aantal houtsneden, die lang niet de verdiensten hebben van zijn schilderwerk. *1480 te Augsburg, + 1642 aldaar.

L i t.: S. Laschitzer, Die Heiligen aus der Sipp- und Magschaft des Kaisers Maximilian I (Wiener Jahrbuch 1887).

Schretlen.

< >