Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Bloeiwijze

betekenis & definitie

Bloeiwijze - of bloemstelsel (inflorescentie) is het bloemdragend, vertakte gedeelte van een plant. Soms bestaat een b. enkel uit bloemen, bijv. bij Araceeën, maar meestal komen er ook groene bladeren en blaadjes in voor.

Het blad van de hoofdas, uit den oksel waarvan een bloem of bloemtak te voorschijn komt, noemt men schutblad (bractea); schutblaadjes (bracteolae) zijn de blaadjes, in wier oksel de bloemsteeltjes van een b. staan, terwijl de bladeren aan den bloemsteel voorbladeren of steelblaadjes (prophylla) zijn. Men spreekt van een racemeuze (middelpuntzoekende) b., als de hoofdas langer is dan de zijassen. Zijn hoofdas en zijassen even groot, dan is de b. een scherm of een korfje (samengesteldbloemigen). Zijn de zij-assen langer dan de hoofdas, dan ontstaan cymeuze (middelpuntvliedende) b.; is er maar één zij-as, dan noemt men die b. een monochasium, zijn er meer, dan spreekt men van een dichasium (2 zij-assen) of pleiochasium (meerdere zij-assen), ook wel valsche schermen genoemd.

Zijn de bloemen niet in een b. vereenigd, maar staan ze in de oksels van gewone stengelbladeren, dan spreekt men van verspreide bloemen. Bouman.

< >