Bloedend brood - roodgekleurde plekken op brood, aardappelen, melk en andere voedingsmiddelen (etensresten) ontstaan door een splijtzwam, Bacterium (Micrococcus) prodigiosus (< Lat., = wonderlijk). Deze leeft op vochtige plaatsen en is, hoewel hij zeldzaam is, eenmaal aanwezig moeilijk te verdrijven.
Hij scheidt niet alleen een roode kleurstof af, maar heeft bovendien nog een onaangenamen geur (trimethylamine). In de middeleeuwen is het wel eens voorgekomen, dat op te lang bewaarde Heilige Hosties kolonies van deze zwam voorkwamen en er als het ware bloedvlekken vormden. Daarom zijn er kerkelijke bepalingen aangaande de vernieuwing van het Heilig Sacrament. Hierin zou men een verklaring kunnen gaan zoeken voor de zgn. →bloedwonderen.
Deze zou echter alleen kunnen opgaan voor die met HH. Hostiën, wanneer zij op een vochtige plaats worden bewaard, wat niet het normale geval is. Bovendien moet een eenigszins nauwkeurig onderzoek zoowel den geur als het verschil met bloed constateeren. Het is dus niet uitgesloten, dat in enkele gevallen te gauw aan een wonder is geloofd, maar als de geschiedenis maar een weinig gedetailleerd is, zal men dat spoedig kunnen beoordeelen. Bouman/Pauwels.