Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Bloed, (veeteelt)

betekenis & definitie

Bloed, (veeteelt) - begrip uit de veeteelt, berustende op vroegere inzichten over vererving. Men kan het opvatten als de totale erfelijke aanleg, het genotype van een dier.

In overdrachtelijken zin heeft het de beteekenis: rassentype en ➝ temperament. Als zuiver bloed bedoelt men dan: in zuiver ras gefokt of ➝ volbloed, welke benaming oorspronkelijk alleen werd toegepast op het ➝ Engelsch volbloed paard, thans ook op andere uit zeer hoog staande stammen gefokte dieren. Onder ➝ halfbloed verstaat men het directe kruisingsproduct uit een volbloed dier en een dier, waarvan weinig of niets bekend is der erfelijke eigenschappen; soms ook het kruisingsproduct van een ➝ warmbloed en ➝ koudbloedpaard.

Verhey.

< >