Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Blindendruk

betekenis & definitie

Blindendruk - Het drukken van ziende lettervormen in reliëfdruk komt sinds de algemeene invoering van Braille’s puntenschrift (ca. 1850) voor de blinden meer in aanmerking. Om braille-schrift mechanisch te vermenigvuldigen wordt het eerst met losse typen gezet, zooals in het Instituut St.

Henricus te Grave en in het Ned. Blinden-Instituut te Bussum, ofwel men bedient zich van zgn. plaatdruk, zooals bij de Ned. Braille-pers te Amsterdam, en in het Blinden-tehuis „Sonnenheerdt” te Ermelo. Bij plaatdruk worden de braille-punten met een machine in een dubbele plaat blik geslagen, daartusschen wordt het blad papier gelegd, waarin dan door sterke persing de punten in hoogdruk worden aangebracht. Als werk van blinden voor blinden verdient typendruk de voorkeur; plaatdruk echter wint het in snelheid en productie-vermogen. In Londen is in 1930 zelfs een rotatiepers voor braille-plaatdruk in werking gesteld.

fr. Joseph.

In België: Brugge (mobiele letters), Woluwe (plaatdruk), „Licht en Liefde” Brugge (pl.), Brussel „La Ligue Braille” (pl.).

< >