Bismuthertsen - Behalve in verbindingen komt Bi ook in gedegen toestand in de aardkorst voor, en wel in den vorm van ditrigonale kristallen. Bi is zeer verbreid en komt vooral voor in pegmatitisch-pneumatolytische afzettingen in Skandinavië, veelal samen met koperkies en mispikkel.
Samen met gedegen Bi komt meestal voor bismuthglans of bismuthien, een rhombisch mineraal van de samenstelling Bi2S3. Een enkelen keer, en dan vooral in Chili en in Victoria (Australië), wordt een soort alliage aangetroffen van Bi met goud en zilver, die ongeveer de samenstelling Au2Bi en Ag10Bi bezitten. Bi komt verder in zeer talrijke mineralen in meerdere of mindere mate voor. De bekendste zijn: Wittechiniet, een mineraal van de samenstelling 3Cu2SBi2S3, waarin soms in zeer fijn verdeelden toestand gedegen Bi voorkomt. Dit mineraal wordt o.a. in het Schwarzwald en in Castilië gevonden.
Bismuthkobaltkies Co(As, Bi)3, bismuthnikkelkies Ni(As, Bi)2, bismuthiet, een basisch bismuthcarbonaat (Bi203C02H20) en bismuthblende of kiezelbismuth (Bi4Si3012). Deze mineralen kristalliseeren alle in het regulaire stelsel en komen in kleine hoeveelheden meestal samen met Co-Ni-ertsen op gangen voor. Bismuthoker tenslotte is een aardachtig mineraal, een oxydatieproduct van vele der genoemde ertsen. De samenstelling is Bi203. De rijkste Bi-vindplaatsen vormen bijna steeds de oxydatiezones. Hofsteenge.