Beweegbare stuw - Een stuw wordt in een rivier aangebracht ten einde voor scheepvaart of bevloeiing het rivierpeil tot de gewenschte hoogte op te stuwen. Indien de rivieroevers zoo hoog zijn gelegen, dat bij opstuwing ook van den grootsten waterafvoer het aangrenzende land niet wordt overstroomd of dat alleen waardelooze terreinen onder water geraken, kan de stuw als een vaste stuwdam worden uitgevoerd.
Wanneer echter de hoogste van nature voorkomende waterstand niet verhoogd mag worden, moet de stuwende werking geheel of gedeeltelijk worden opgeheven zoodra een hoogwaterperiode wordt verwacht. In het laatste geval moet dus de waterkeering beweegbaar worden uitgevoerd. Bij kleine openingen kan men volstaan met schotbalken. Voor grootere breedte heeft men verschillende systemen toegepast, o.a. naaldstuwen, bestaande uit een reeks verticaal geplaatste balken, van boven steunende tegen een brug en aan de onderzijde tegen een drempel in den rivierbodem.
Ook worden houten of ijzeren schotten vanaf een brug neergelaten tusschen verticale jukken; bij hoogwater worden de schotten verwijderd en de jukken in dwarsrichting in de rivier op den bodem neergeklapt. Openingen van 40 m breedte en meer worden afgesloten door verticaal beweegbare schuiven, cylinders of cylindersegmenten. In de Maas zijn op Ned. gebied beweegbare stuwen gebouwd bij Bergharen, Linne, Sambeek, Roermond, Afferden en Grave, terwijl een stuw bij Lith in aanbouw is.
J. ten Brink.