Bewaargeving - (Ned. en Belg. Recht) is de overeenkomst, waarbij iemand een roerende zaak van een ander ontvangt, teneinde haar voor dezen ander te bewaren en in natura aan hem terug te geven (art. 1731 Ned.
B.W. en 1915 Belg. B.W.). De regeling der b. (die ook in Ned. den Fr. code civil navolgt), is in Ned. en België vrijwel dezelfde. De bewaarnemer behoeft voor de hem toevertrouwde goederen geen betere zorg te hebben dan voor zijn eigene. Nochtans zal er meer zorg van hem verlangd kunnen worden, indien hij zichzelf heeft aangeboden, indien hij eenig loon bedongen heeft, of indien de b. in zijn eigen belang geschiedt.
Is de bewaarnemer evenwel nalatig de zaak terug te geven, dan is hij voor dezelve aansprakelijk, zelfs indien ze door toeval (→ Overmacht) is verloren gegaan. Zonder uitdrukkelijk of stilzwijgend verlof van den bewaargever mag de bewaarnemer de zaak niet gebruiken. Hij moet haar in natura teruggeven. Bij zgn. „open” (in België: „onregelmatige”) b. van geldstukken (deposito) of geldswaardige papieren is de teruggave van dezelfde stukken of papieren echter niet steeds vereischt.
De bewaarnemer heeft recht op vergoeding der door hem tot het behoud der zaak gemaakte kosten, alsook der schade, waartoe de b. voor hem aanleiding heeft gegeven. Totdat hem betaald is, wat hem uit hoofde der b. verschuldigd is, mag de bewaarnemer de zaak terughouden (→ Terughouding).
De wet onderscheidt de eigenlijk gezegde b. en de sequestratie of onderhandstelling. Een bijzondere soort der eigenlijke b. is de b. uit noodzaak, d.i. de b., waartoe men gedwongen wordt door eenig toeval, als brand, plundering, schipbreuk, e.d. Eveneens wordt als b. uit noodzaak beschouwd de b. van bagage door reizigers in de hotels of logementen, waar zij vertoeven. De hotelhouder enz. is aansprakelijk voor (niet-gewelddadige) diefstal of beschadiging van de goederen der reizigers door andere vreemdelingen of door zijn eigen bedienden. In België heeft de wet van 22 Juli 1897 deze aansprakelijkheid van den hotelhouder aanmerkelijk getemperd. Wat de juweelen, waarden en andere kostbaarheden betreft, die niet tot persoonlijk gebruik der reizigers dienen, is zij beperkt tot 1 000 frs., indien de reiziger ze niet werkelijk in handen van den hotelhouder heeft afgegeven.
Onderhandstelling of sequestratie heeft plaats, wanneer een betwiste zaak in de handen van een derden persoon tot na de oplossing van de betwisting gesteld wordt; zij is contractueel of gerechtelijk. Contractueele onderhandstelling is de b. door twee of meer personen van een zaak, waarover een geschil bestaat, in de handen van een derde, die zich verbindt om deze, zooals het geschil uitgemaakt is, terug te geven aan wien zij wordt toegekend. Gerechtelijke onderhandstelling is die, welke nopens een zaak, meestal in geval van betwisting, maar ook soms daarbuiten, in het belang der partijen bevolen wordt.
Kluyskens.
Bewaargeving bij een bank is het in bewaring geven van waardepapieren of andere waardevolle voorwerpen door cliënten. Men kan onderscheiden: open en gesloten b. Bij open b. worden de effecten tegen ontvangstbewijs aan de bank terhandgesteld. Bij gesloten b. draagt de cliënt zijn kostbaarheden in een verzegelde trommel of iets dergelijks aan de bank over. Behalve door de voorwaarden, welke de bank bij bewaarneming stelt, worden de rechten en verplichtingen van bewaargever en bewaarnemer geregeld, in Nederland, door de art. 1731—1766 B.W., in België door de art. 1921—1948 B.W. De → loketovereenkomst (safe-deposit, location de coffre-fort) vertoont meer overeenkomst met een huurcontract dan met een bewaargeving: zij is aan andere regelen onderworpen.
Huysmans.