1° naam van vsch. vrouwen uit bet koningsgeslacht der Ptolemaeën. Eén ervan was de dochter van Ptolemaeus II Philadelphus en echtgenoote van Antiochus II Theos, in het boek Daniël (XI. 6) „dochter van den koning van het Zuiden” genoemd.
2° Naam van twee Joodsche prinsessen uit de dynastie van Herodes den Grooten. De eene was de echtgenoote van Aristobulus, een zoon van Herodes en Mariamne. Zij werd de moeder van Herodes Agrippa I (10 v. Chr.). De andere was de oudste dochter van Herodes Agrippa I, oorspr. gehuwd met Herodes van Chalcis, later met Polemon van Cilicië. Daarna leefde «ij eenigen tijd met Titus te Rome.
Simons.
De bekendste bewerking van deze episode is die van Jean Racine (1670), een tragedie. In 1677 werd het stuk vertaald in het Engelsch door Thomas Otway, onder den titel Titus and Berenice. Otway heeft er veel veranderingen in aangebracht. Een zeer goede Engelsche vertaling verscheen pas in 1922 van de hand van John Masefield. B. behoort tot de meestgeliefde thema’s voor kunstenaars.
L i t.: Léonie Villard, B. en Angleterre in Rev. de PUniversité de Lyon (1928, 105-113).
Gielen.
3° (Ook B e r n i c e, Veronica), volgens de legende de naam der vrouw, die aan bloedvloeiing leed en later voor Pilatus verscheen om voor Christus te getuigen.
Macarius van Magnesia verheft haar tot prinses, waarschijnlijk naar aanleiding van de gelijknamige prinsessen uit het geslacht van Herodes. Soms vereenzelvigd met de H. Veronica.
J. v. Rooij.