Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-02-2024

Bazaar

betekenis & definitie

is de Perzische naam voor een complex van winkelstraten in Perz. steden, later wordt het woord meer algemeen voor elke winkelwijk in Oostersche steden gebezigd, vnl. door de Europeanen. De Arab. naam is S u k, de Turksche T s j a r s j i.

In Perzië is de b. een net van elkaar kruisende enge straten, die met koepels en bogen overwelfd zijn. Aan eiken boog beantwoordt aan beide zijden der straat een overwelfde nis met platten bodem, waarop de verkooper zijn waren uitstalt. Achter deze winkelruimte bevinden zich de magazijnen. Op de kruispunten der straten is vaak een fontein aangebracht. Midden in het door verschillende straten omgeven blok ligt de „Chane” of „Khan”, vaak twee verdiepingen hoog, die als opslagplaats of kantoor dienst doet. In grootere bazaars bevinden zich soms badhuizen en kleine moskees.

Bekende b. in Tsfahan (Perzië); kleiner zijn de Syrische (Aleppo) en Turksche bazaars (Konstantinopel). Soms komen de bazaars uit vrome stichtingen voort: hun opbrengst dient dan tot onderhoud eener moskee of Madrasa. In Indië is dit woord tot pasar, passer, passar geworden. Thans noemt men in de Europeesche steden de groote winkels, waarin een groote verscheidenheid van artikelen te koop is, bazaar.

Knipping.

< >