1° plaats in Ned., > Rilland-Bath.
2° De beroemdste Eng. badplaats, in het graafschap Somerset (51° 23' N., 2° 21' W), aan de Avonrivier; 69 000 inw. De warme minerale bronnen, de eenige in Engeland, waren reeds bij de Romeinen bekend (Aqua Solis):één van de „Roman baths” is nog zeer goed bewaard gebleven. Het water (40—49°C) is gipshoudend en wordt speciaal aangewend voor chronische spierrheuma; voor drinkkuren wordt het C02-houdend gemaakt.
G. de Vries.
Kunst te B a t h. Resten van Romeinsche Thermen. De oude stad was om de abdij heen gebouwd, werd echter door John Wood uit Yorkshire (1725) uitgebreid over de heuvels naar het Noorden (Milsom Street, Queen Square, Circus). Wood’s zoon zette het bouwplan van zijn vader voort: Royal Crescent. halvemaan-vormig plein met uitzicht op het dal van de Avon. De ligging der stad gaf aanleiding tot het aan leggen van meerdere zulke parken in den vorm een er wassende maan. In 1789 werd de stad nog verder over de heuvels uitgebreid volgens de plannen, die Robert Adam gemaakt had (1777—’82).
De abdij, die in het begin der 16e eeuw begonnen was, werd ongeveer een eeuw later voltooid; haar kerk is drieschepig, met rechthoekigen toren boven de viering. Zij geraakte in verval, werd echter volgens de plannen van sir George Gilbert Scott (1864—’73) herbouwd.
L i t.: Mowbray A. Green, The 18th century Architecture of Bath (1904).
Knipping.