Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-02-2024

Bataat

betekenis & definitie

(I p o moea batatas) of zoete aardappel (sweet potatoe) wordt in alle tropische landen verbouwd om de eetbare knollen. De plant heeft kruipende stengels en knolvormende wortels, welke laatste 3 à 4 mnd. na het uitplanten worden geoogst.

De langwerpige wortelknollen bevatten behalve zetmeel veel suiker en zijn iets voedzamer dan aardappelen.De b. is inheemsch in tropisch Z. Amerika en wordt thans ook in Azië veel als volksvoedsel gebruikt. Men eet de knollen gekookt of gepoft; ook wel nadat ze geschild en in reepjes zijn gesneden, in klapperolie gebakken, eventueel nog gemengd met stroop van palmsuiker.

Van een normaal geslaagden aanplant bedraagt de opbrengst ongeveer 7 000 kg oogstdroge knollen per ha. Botanisch behoort de b. tot de orde der Tubiflorae. familie der Convolvulaceae, het geslacht Ipomoea en de soort Ipomoea Batatas. De soort is zeer variabel, zoowel in bladvorm als in kleur en vorm van knollen.

Lit.: v. Gorkom, O.I. Cultures (II 21918).

Dijkstra.

< >