monniken, die volgens den Regel van St. Basilius leven.
Basilius de Groote beoogde in zijn Regel vooral de geestelijke vorming van den monnik. Voor de organisaties zorgden de concilies, wetten der keizers Justin ianus en Leo VI, en vooral de Typica, die voor elk klooster afzonderlijk gemaakt werden. Strikt genomen kan men niet spreken van de Orde der B. De regels van Basilius vonden weldra zeer sterke verbreiding in het Oosten en de B. hebben daar, vooral in Konstantinopel, eeuwen lang veel gedaan voor geloof en wetenschap. Ook Cyrillus en Methodius, de apostelen der Slaven, waren B. In Rusland hebben de B. destijds veel gedaan voor het geestelijk leven en de bevordering der nationale cultuur.
Sinds het groote schisma waren zij echter veelal scherpe bestrijders van Rome. De door de Arabieren en de Iconoclasten verdreven B. vestigden zich sinds de 7e eeuw in Zuid-Italië en ook in Rome. Door het uitsterven van het Grieksche element geraakten zij in verval. Gregorius XIII trachtte tevergeefs dit tegen te houden door de B. in 1579 onder één generaal te vereenigen. Van de ca. 1 500 kloosters, die er vroeger moeten geweest zijn, waren er in 1760 nog slechts 43 en die verdwenen door de revoluties alle, uitgezonderd alleen Grottaferrata. In Spanje vindt men Latijnsche B. sinds de 16e eeuw.
De Roetheensche tak der B. kwam tot bloei, sinds zij gewonnen waren voor de unie met Rome. Nadat zij echter reeds geleden hadden van de maatregelen van Joseph II, werden zij na de deeling van Polen door de Russische regeering geheel onderdrukt. Leo XIII bewerkte een herleving en tegenwoordig tellen zij ruim 400 religieuzen in een Galicische en trans-Karpatische provincie en in afzonderlijke huizen in Canada, de Ver. Staten en Brazilië. Zij hebben ook de leiding van een Roetheensch college in Rome. Ook in Syrië zijn sinds de 17e eeuw nieuwe congregaties van de B. ontstaan, die met Rome vereenigd zijn en voor de hereeniging van hun volk met Rome werken.L i t. : Lexikon für Theol. und K. (II 1931, 18-20); Dict. Hist. Géogr. Eccl. (VI 1932, 1180-1236).
Franses.