Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 01-04-2019

Barèe

betekenis & definitie

Barèe - een Indonesische taal, behoorende tot de groep der Oost-Toradjasche talen, de meest verspreide taal van midden-Celebes. Met de andere talen dezer streken dankt het B. zijn naam aan het woord voor „niet”, dat het gebruikt.

Evenals andere Indonesische talen kent het B. verschillende taalsoorten, die bij verschillende gelegenheden gebruikt worden, o.a. een priestertaal voor de liturgie en een dichtertaal voor de literatuur. Hoewel slechts door ong. 40000 menschen gesproken, is het B. een der best bekende Indonesische talen, en wel ten gevolge van het werk van den zendeling-taalgeleerde dr. Adriani, die lang onder de Barèe-Toradja’s geleefd heeft. Van zijn hand verschenen een grammatica, een woordenboek en bundels verhalen. Voorts vertaalde hij veel Christelijke lectuur in het B. Uiterst belangrijk, zoowel voor de missie als voor de linguistiek en de cultuurgeschiedenis, zijn Adriani’s principes en methoden bij het weergeven van Christelijke gedachten en voorstellingen in een primitieve taal.

De vrij omvangrijke eigen literatuur der Toradja’s wordt slechts mondeling overgeleverd; zij is karakteristiek voor de primitieve literaturen van den Indischen Archipel.

Lit.: Adriani-Kruyt, De Bare’e-aprekende Toradja’s enz. (III).

Berg.

< >