Bamboe - is de verzamelnaam voor een groep van grasachtige gewassen met veelal verhoute en hoog opgaande stengels. Zoowel in Amerika als in Azië, doch vnl. in de tropische zone komen talrijke b.-soorten in het wild voor, waarbij de verhoute stengels tot 40 m hoog kunnen worden, bij een maximum doorsnede van 30 cm.
Men vindt ze behalve in de laagvlakte tot op groote hoogten in het gebergte (op Java tot ± 2 000 m, in den Himalaja tot op 3 400 m). De meeste soorten bloeien niet of zeer zelden. Voor het maken van aanplantingen, zooals die op Java en in Japan wel voorkomen, geschiedt de vermenigvuldiging door middel van stekken.
Gebruik. B. wordt voor velerlei doeleinden gebruikt. In N.O.I. leveren de holle, aan de knoopen van tusschenschotten voorziene b. een stevig materiaal voor het bouwen van huizen, bruggen en omheiningen en voor het maken van huisraad, werktuigen voor landbouw en nijverheid, muziekinstrumenten, waterleidingbuizen, vlotten e.d. In streken, waar pestepidemieën voorkomen, mag voor den huizenbouw slechts gespleten b. worden gebruikt, om aan de ratten de verspreiders dezer ziekte, de gelegenheid te ontnemen zich in de huizen te nestelen. Gespleten b. is voorts een belangrijk materiaal voor fijn en grof vlechtwerk. In W. Java (Tangerang) worden veel bamboehoeden gevlochten en uitgevoerd.
Overigens heeft uit onzen O.I. Archipel practisch geen uitvoer van b. of b.-producten plaats. Van de b.-meubelen, wandelstokken, manden, enz., die men in ons land in gebruik ziet, is de grondstof afkomstig uit Japan. In China levert de b. een zeer belangrijk materiaal voor de papierfabricage. Jonge loten worden als groente gegeten.
De vele b.-soorten en b.-geslachten zijn ondergebracht in de onderfamilie der Bambuseae van de familie der Gramineae. De meest voorkomende soort is de Bambusa vulgaris.
L i t.: Schröter, Der Bambus und seine Bedeutung als Nutzpflanze (1885); Shibata, Beiträge zum Wachstumsgeschichte der Bambusgewachse (Tokio 1900); J.fA. Loebèr jr., Bamboe in Ned.-Indië (1903); Sindale, Bamboo for papermaking (Londen 1909); v. Gorkom, O.I. Cultures (III 21919). Dijkstra.