Bamberg - 1° plaats in Fransch-Vlaanderen. zie Bambeke.
2° Stad in het Beiersch regeeringsdistrict OpperFranken, middelpunt van het boven-Main gebied, knooppunt van spoorwegen; 50 000 inw.
waarvan 42 000 Katli., 6 800 Prot. In een dalver breeding van de Regnitz, 5 km van haar monding, door Steigerwoud en Frankische Jura ingesloten . Door afwisseling van hoog en laag (237— 387 m boven zee), door de prachtige parken en vele middeleeuwsche bouwwerken is B. een der schilderachtigste steden van heel Duitschland. De oude bisschopsstad is tegen de linkerdalhelling aangebouwd, ook nu nog zetel van het aartsbisdom.
In de benedenstad door twee armen van de Regnitz ingesloten, getuigen oude gebouwen uit de 16e en 17e eeuw, dat ook in dien tijd reeds behoefte tot uitbreiding bestond. Oostelijk van den rechter Regnitzarm ligt het station met aansluitend modern industrieterrein (textiel, tabak, machines, brouwerijen). B. is liet eindpunt van de Mainscheepvaart en overlaadhaven voor het Ludwigkanaal (Main—Donau). Philosophisch-theologische hoogeschool (Kath.). Lips.Bamberg was reeds in 1007 bisdom, werd in 1817 aartsbisdom met de diocesen Eichstädt, Spiers en Würzburg.
Kunst te Bamberg. De dom, die de Karolinenplatz beheerscht en toegewijd is aan S. Pieter en S. Joris, werd in 1004 begonnen, was echter eerst omtrent 1250 gereed. Samenstel van laat-Romaanschen en vroeg-Gotischen stijl. In het inwendige en aan de portalen 13e-eeuwsche sculpturen, die zich kenmerken door sterk naar voren tredend naturalisme en waarin de uitbeelding van het concrete en individueele schijnt nagestreefd: beelden der Adamspoort, van het Sint Joris-koor, met ruiterstandbeeld van een vorst, ridder of held („Bamberger Reiter”), het Vorstenportaal, graf van paus Clemens II, van den H. keizer Hendrik II en zijn gemalin, de H. Cunigonda. De dom is sinds 1924 basiliek.
In de parochiekerk een bij den dom behoorend altaar van Veit Stoss (1523), verder Barokversiering. Op den 286 m hoogen St. Michaëlsberg de in vroeg-Gotischen stijl opgetrokken St. Michaëlskerk met vroegere Benedictijnerabdij (ca. 1060), nu museum. Het oude bisschopp. paleis op de Altenburg (387 m hoog).
L i t.: Leitschuh, Bamberg (Berühmte Kunststätten, dl. 63, 1914); W. Ament, B. (1929); Gols, B. (1930); Pinder en Hege, Der Bamberger Dom und seine Bildwerke (21933). Knipping.