Balaton - (Blatten-meer) (Hong.). In het Plioceen in den vulkanischen bodem ingezakt. Oorspr. hoogte behield het schiereil. van Tihany.
Opp. 600 km2. Ten gevolge van den heerschenden W.wind en Oostwaartschen golfslag is de N.W. kust steil en begroeid; de Z.O. kust is vlak, niet begroeid en daardoor geschikt voor het ontstaan van badplaatsen. Wateraanvoer door de Zala, afvoer door de Sió. Grootste economische beteekenis heeft het vreemdelingenverkeer. Aan beide oevers liggen badplaatsen, waar ook vele particuliere buitens en sanatoria staan.
Het water van de B. is geneeskrachtig door zijn radioactiviteit en zijn vele zouten (in 1000 g water 0,37 g vaste stoffen). Lijders aan rachitis, bloedarmoede, geestelijke verzwakking kunnen er genezing vinden; vandaar kindersanatoria te Balatonalmádi en Balatonszabadi. Aan de oevers van de B. in den vulkanischen bodem geneeskrachtige bronnen (zie Balatonfüred) en meren (zie Keszthely). De vischvangst levert fogas (Lucioperca, steursoort), karper, kreeft; aan de oevers riet en wilgencultuur; er wordt ook turf gestoken; in de omgeving van de B. wijngaarden (Badacsony); steengroeven o.a. te Badacsony.
Lit.: Cholnoky Jenö Magyarország Földrajza (Pées 1929); Sziklay János, Balatonunk (Pécs).
Sivirsky.