Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 21-03-2019

Asbest

betekenis & definitie

Asbest - Hieronder verstaat men silicaatgesteenten, van een draderige structuur, die zich laten ontsluiten tot een los draderig materiaal, dat verwerkt kan worden volgens de methoden der weverij, spinnerij en papierfabricage. Men onderscheidt twee soorten: hoornblende-asbest en serpentijnasbest. De chemische samenstelling van hoomblende-asbest beantwoordt aan de formule: MgSiO4, waarbij het magnesium nog door aequivalente hoeveelheden calcium, ijzer e.a. kan vervangen zijn. Het s.g. is ongeveer 3, het smeltp. 1150°. Voornaamste vindplaats Noord-Italië.

Het ziet grauw tot groenachtig-bruin en is zijdeglanzend. Verder behoort tot deze groep het zgn. blauwe asbest, wegens zijn voorkomen in Zuid-Afrika meestal Kaapasbest genoemd. Het ziet blauw door zijn gehalte aan ferrosilicaat. Het vormt zeer mooie en lange draden, die door groote trekvastheid zich goed laten verwerken.

De serpentijn-asbest bevat minder SiO4 en bovendien nog chemisch gebonden water. De samenstelling beantwoordt aan de formule 3MgO. 2SiO2.2H2O, waarin magnesium gedeeltelijk door ijzer is vervangen. Het s.g. is 2,3 tot 2,8, het sm.p. 1 550°. Vindplaatsen zijn Siberië, Oeral, Dauphiné, Pyreneeën en vooral ook Canada. Deze asbestsoort verliest bij sterk gloeien het water en valt tot poeder uiteen.

De zuivering van het ruwe product geschiedt door vermalen, waardoor de groote massa ruw gesteente wordt verwijderd, waarna een verdere zuivering plaats vindt door een bepaalde wijze van zeeven.

De toepassingen van a. zijn zeer veelvuldig. In het laboratorium wordt a. gebruikt o.a. als filtreer-materiaal, warmte-isolatie, grondstof voor het aanbrengen van katalysatoren (platina-asbest), enz.

Lit.: Becker en Haag, Asbest (1927). v. d. BeekA. wordt, wegens zijn eigenschap van vuurbestendigheid, in de bouwkunde gebezigd voor de bescherming tegen brandgevaar, vnl. in openbare gebouwen en wel in den vorm van a.-weefsel en a.-doek, voor vuurvaste schermen en gordijnen in schouwburgen, a.-platen en a.-leien, voor brandvrije bekleeding en deurpaneelen alsmede voor dakbedekking, a.-tegels, enz. Voor de vervaardiging van deze bouwmaterialen wordt meestal de langvezelige a. gebruikt.

Ook wordt a. somtijds gebezigd voor de vervaardiging van zie xylolith. P. Bongaerts

< >