Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 21-03-2019

Arrowroot

betekenis & definitie

Arrowroot - Zetmeel uit de wortelstokken van Maranta arundinacea, die o.a. in W. Indië op St. Vincent gekweekt wordt. Wordt, gekookt met water of melk, gebruikt als voedsel voor kinderen en herstellenden of voor het binden van enkele gerechten. Het echte a. is het West-Indische of Jamaïca-a. In den handel kent men echter ook arrowrootsoorten uit andere tropische gebieden (Oost-Indië, Brazilië, Afrika), die gewoonlijk echter uit andere zetmeelsoorten bestaan.

Oost-Indisch a. of Curcumazetmeel uit de wortelstokken van Curcuma angustifolia en Curcuma leucorrhiza. Cannazetmeel, uit de wortelstokken van hoofdzakelijk Canna Edulis, komt uit Brazilië, Venezuela en Queensland. Braziliaansch a., de echte tapioca, uit de knollen van Manihot utilissima, Batatenzetmeel uit de knollen van Batatis Edulis, bananenzetmeel van onrijpe bananen. Guyana-a. komt van de knollen van Dioscorea alata (yamwortel). Tahiti-a. of Piameel uit de wortels van Tacca Pinnatifida. Het maniokmeel of tapiocameel komt weinig aan de markt, maar is overigens een geschikt veevoeder. zie Cassave, Curcumazetmeel, Manihotzetmeel Oost-Indische arrowroot, Tapioca.

< >