Aneroïde-barometer - ook holosteric, een vorm der metaalbarometers, werd door Lucien Vidi 1843 uitgevonden. Hij bevat een nagenoeg luchtledig, plat metalen doosje, het Vidi-doosje, waarvan het gegolfd deksel meer of minder wordt ingedrukt naar gelang van de luchtdrukveranderingen. De bewegingen van het deksel worden door een hefboomenstelsel vergroot en op een wijzer overgebracht. De wijzer loopt langs een schaal, die in mm of millibar luchtdruk, door vergelijking met een kwikzilver-barometer, werd ingedeeld.
Om de beweging van den wijzer nog te vergrooten, worden enkele Vidi-doosjes aaneengehecht. Alhoewel onjuister, is de a. practischer dan de kwikbarometer. De huisbarometer is meestal een a. Hij wijst duidelijk de luchtdrukveranderingen aan en vereischt geen correctie voor temperatuur, noch voor breedtegraad. V. d. Broek.
Hij dient, ook bij geodetisch (zie Geodesie) en geologisch onderzoek in het veld, voor het snel opmeten van den luchtdruk, om met behulp daarvan de hoogte van een punt boven zeeniveau te bepalen. Men maakt hierbij gebruik van de afneming in luchtdruk met de hoogte. Door de veranderingen in temperatuur, vochtigheid, barometerstand, enz., kan voor één plaats de luchtdruk op één dag sterk varieeren. Daarom is deze methode van hoogtebepaling veel onnauwkeuriger dan de trigonometrische hoogtemeting of hoogtemeting door waterpassen.
Voor het vaststellen van het verloop van hoogtelijnen in een terrein plaatst men in een punt met bekende hoogte een zgn. stand-a. Hij wordt bijv. elke 10 of 20 min. afgelezen. Met een tweede zgn. veld-a. bepaalt men nu in de verschillende punten de barometrische hoogte, welke met behulp van de stand-a. gecorrigeerd wordt.
S. Tromp.