Almagest - Astronomisch werk van Claudius Ptolemaeus, uit de 2e eeuw na Chr. Het werk is in het Gr. geschreven en heeft tot titel Hè Megalè Syntaxis of in sommige uitgaven Hè Mathemikè Syntaxis, dus de groote constructie of de wiskundige constructie. In de Lat. vertaling Magna Constructio. De tegenwoordig gebruikte naam komt van de Arab., die de A. in de 9e e. vertaalden [zie Arabië (Ar. astronomie)], en megizon = zeer groot (Gr.). In Europa is de Gr. tekst pas in de 15e eeuw bekend geworden.
Inhoud. Het werk bevat spherische astronomie, theorieën van zon, maan en planeten en een catalogus van plaatsen en helderheden van 1022 vaste sterren. Ptolemaeus schijnt zelf geen waarnemer te zijn geweest. Hij geeft de waarnemingen (ook van eclipsen enz.) van oudere atronomen, vooral van Alexandrijnen, vnl. van Hipparchus.
Uitg. : zeer vele.
1° Gr. en Fransche tekst : Nic. B. Halma, Composition mathématique ou astronomie ancienne (II Parijs 1813—1816) ;
2° Duitsche vertaling : Handbuch der Astronomie, aus dem Gr. übersetzt von Maeritius (2 dln. Leipzig 1912—1913) ;
3° Cl. Pt., Opera quae existant omnia (Heiberg I Leipzig 1898) ;
4° Henry Montignot, Etat des étoiles fixes au Ilièmc siècle par Cl. Ptolémée, comparé à la position des mêmes étoiles en 1786. Texte grec et traduction française (Nancy 1786). Bruna