Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 02-02-2019

Alliage

betekenis & definitie

Alliage - De meeste metalen vormen, samengesmolten, ofwel chemische verbindingen ofwel mengsels, alliages genaamd, waarvan zeer vele belangrijke toepassingen vinden. De meeste a. zijn vaste oplossingen van het eene metaal in het andere. Soms heeft men het ontstaan van chemische verbindingen kunnen aantoonen.

A. smelten steeds bij lagere temperatuur dan de zuivere metalen (zie Wood’s metaal). De electrische geleidbaarheid is doorgaans geringer dan het gemiddelde der componenten. Ook zijn de a. meestal harder dan de componenten en daardoor beter voor het gebruik geschikt. De gemakkelijker smeltbaarheid geeft ook weer aanleiding tot een betere gietbaarheid. Ten aanzien van metaalmengsels geldt ook weer, wat in het algemeen geldt voor oplossingen, omtrent smeltlijnen, eutectische temperatuur, smelttrajecten, enz. De groote bruikbaarheid van a. is vooral hieruit duidelijk, dat het mogelijk is gebleken bepaalde eigenschappen van de samenstellende metalen ofwel zeer sterk op den voorgrond te brengen ofwel tot een minimum te beperken (roestvrij staal dat een nikkel-chroom-ijzerlegeering is). De a., die veel toepassing vinden, dragen alle een bijzonderen naam, waaronder ze nader besproken worden.

Eenige groepen van a. zijn de volgende : soldeersoorten, bestaande uit tin en lood; uit zilver en koper; zilver, koper en cadmium; zilver en goud, enz. Antifrictie-metalen als lagermetaal voor assen, meest bestaande uit tin, antimoon, koper en lood. Alliages voor het maken van luxe- en huishoudelijke voorwerpen, zooals Christoffel, nieuw-zilver, Berlijnsch zilver, argentaan, messing, tombak, alle soorten brons, brittanniametaal, delta-metaal, duralumin., pakfond, similor, talmigoud, alpaca, alfenide, zilmeta, e.a. Aluminium-a. munten uit door lichtheid. Voor de verschillende staalsoorten, zie IJzer. v. d. Beek A. bij gouden en zilveren munten is de hoeveelheid niet-edel metaal, welke deze munten bevatten. Een gouden tientje bijv. bevat 0,900 X 6,72 g fijn goud. De rest is a. Zie Allooi.

< >