ook basische reactie genaamd is het gevolg van de aanwezigheid in een vloeistof van meer hydroxyl-ionen dan waterstof-ionen. Gemeten in gramionen per l, kan het product der concentraties van waterstof- en hydroxyl-ionen (OH') nooit een andere waarde hebben dan ongeveer 10-14.
Is een oplossing neutraal, dan zijn er evenveel OH-ionen als H-ionen. De concentratie van beide is dan 10-7. Zijner meer OH-ionen, dan is de vloeistof alkalisch of basisch. Zijn er meer H-ionen, dan is de vloeistof zuur.Het woord alkalisch komt van het Arabisch „al Kalja” waaronder men verstond de uit plantenasch uitgeloogde zouten. Hierin bevindt zich nl. potasch, een stof, waarvan de loogachtige smaak en de wasschende werking al zeer vroeg bekend waren. Ook wist men reeds voor meer dan 2000 jaar, dat deze zwakke loogen (basen) door middel van kalk „bijtend” kunnen gemaakt worden.
De a.r. bemerkt men practisch door den loogachtigen smaak, d.i. zooals van zeep; vervolgens door middel van een indicator. Alkalische stoffen kleuren rood lakmoes blauw en een phenolphtaleïne-oplossing rood.
v. d. Beek.