is de zijde der balans waar de activa van een onderneming in aangeteekend staan: gewoonlijk de linkerzijde. De noodige aanduidingen om de activa in een balans op te sommen kan men op twee manieren vinden.
De inventarisatie der goederen en rechten van de onderneming kan daartoe gebruikt worden en zal noodig blijken, daar waar geen of geen voldoende dubbel-boekhouding bestaat. De boekhouding zelf kan ook deze inlichtingen geven en zal desnoods aangevuld of verbeterd worden door den inventaris. De som der activa is niet het bezit der onderneming. Deze heeft inderdaad gewoonlijk ook schulden en het bezit is het overschot van de activa op de schulden, eigen bezit of eigen kapitaal of netto actief genoemd. Soms ook is het actief gelijk aan de schulden; dan heeft de onderneming geen eigen kapitaal. Ten slotte kunnen ook de schulden het actief overtreffen.De a. geeft soms wel de aanduiding Verlies en Winst, of Verlies of Saldo. Deze aanduiding kan niet voor een activum doorgaan; voor de reden, waarom dit in de a. kan voorkomen, → Balans. De opgesomde goederen en rechten in de actiefzijde van de balans overtreffen soms wel het reëel actief der onderneming. Zoo bijv. kan men bij de schuldvorderingen de volle som der vorderingen aan treffen, dan zelfs wanneer men weet, dat er dubieuze gevallen bestaan. Het bedrag der dubieuse vorderingen kan dan in de passiefzijde bij de speciale reserves of onder den titelfonds voor dubieuse debiteuren, teruggevonden worden. Het gebeurt ook wel, dat zekere vermogensbestanddeelen der onderneming niet in de a. voorkomen.
Zoo bijv. het vermogen der plaats, waar de onderneming gevestigd is, of de moreele en intellectueele waarde der personen, die in de onderneming betrokken zijn, enz. Het zijn deze bestanddeelen die de goodwill van de onderneming vormen. Het opmaken van het actief eener onderneming zal verschillen, naar mate men voor een continuïteits- of een liquidatiegeval staat. In het eerste geval zal de waarde der activa tegen kostprijs of marktprijs geschat warden, verminderd met de noodige afschrijvingen. In het tweede geval zal men de verschillende bestanddeelen schatten naar den prijs, die er bij de liquidatie, naar alle waarschijnlijkheid, voor gemaakt zal worden. → Activa, Balanswaardeeringen.
E. Caeneghem.