Johannes Philippus (1785-1853), Ned. Jezuiët, geboren te Amsterdam, vertrok (1804) naar Rusland, om in de daar gedeeltelijk nog voortbestaande Orde der Jezuïeten te treden.
Tot generaal gekozen, werd hij de „tweede stichter” van de sociëteit en constitueerde de Provincia Belgica, waartoe alle huizen in België, Nederland, benevens de statie te Dusseldorp behoorden. Wegens onrust der tijden vluchtte Roothaan in 1848 uit Rome en ging op visitatie.
Van de Provincia Belgica scheidde hij de Nederlandse Provincie af en stichtte de vice Provincia Neerlandica, die later (1850) tot Provincia verheven werd. Roothaan stierf te Rome.
Men is bezig aan zijn proces van heiligverklaring. ROPS, Daniël, pseudoniem van Henri Petiot (1901), Frans geschiedkundige en romanschrijver, hoogleraar aan de Sorbonne te Parijs, weet in zijn boeken de oudtestamentische, evangelische en latere gebeurtenissen te plaatsen in het raam van hun tijd.
De rol, die het joodse volk in de plannen der Voorzienigheid speelt, maakt aanspraak op zijn schrijversbelangstelling. Paulus, de Jood uit Tarsos, is in Nederland zeer bekend, evenals zijn Gewijde Geschiedenis (l’Histoire Sainte) en zijn Leven van Jésus (Jésus et son temps).
Hij werd in 1955 tot lid van Académie Française gekozen.