Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

MUTUALITEIT

betekenis & definitie

De Onderlinge Bijstand is in België een vereniging van personen, met als doel, de leden te beschermen tegen de bestaansrisico’s en hun physiek, economisch en moreel welzijn te bevorderen. De twee voornaamste vormen hiervan zijn: de coöperatieve instellingen en de mutualistische verenigingen; de eerste vertonen een handelskarakter, de tweede streven geen winst na.

Daar ziekte één van de gewichtigste bestaansrisico’s vertegenwoordigt, worden de mutualiteiten soms ziekenfondsen of ziekenkassen genoemd. De mutualistische verenigingen kunnen echter zeer verschillende doeleinden nastreven, beantwoordend aan de noden en de economische mogelijkheden van de bevolking. Deze sociale actie wordt dikwijls aangevuld met rechtskundige diensten voor de verdediging van de belangen der leden, morele acties voor opbeuring van zieken en ouden van dagen enz. Geboren uit naastenliefde, solidariteit en bezorgdheid nam de Onderlinge Bijstand een organisatorische vorm aan waarin aan de leden naast het medebeheer ook een recht op de prestaties wordt toegekend. Aldus is de Onderlinge Bijstand niet louter charitatief maar tevens sociaal-democratisch ingericht. In verschillende diensten wordt een methode toegepast, gelijkend op die der verzekering, zodat zij sociale verzekeringen worden genoemd. Daar verscheidene voorwerpen, nagestreefd door de mutualistische activiteit, behoren tot het domein waarin de moderne staten de veiligheid van de burgers willen waarborgen, werden ze ondergebracht in de Maatschappelijke Zekerheid.

Hierin verloren of bewaarden zij gans of gedeeltelijk hun zelfstandigheid naar gelang de geestesstromingen, overheersend in de verschillende landen. Op internationaal vlak zijn vele mutualistische verenigingen aangesloten bij de Association Internationale de la Sécurité Sociale (A.I.S.S.) en de Association Internationale de la Mutualité (A.I.M.). v. H.

< >