Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

MITHRA

betekenis & definitie

is een oude Indo-Iraanse god, die enerzijds in de Voorindisclie Veda’s voorkomt en daar steeds met Varuna verbonden is en die anderzijds in oud-Iran een belangrijke rol gespeeld moet hebben, waar hij door Zarathustra op de achtergrond is geschoven. Mithra manifesteerde zich in de nachtelijke sterrenhemel en is later de uit de nacht geboren zonnegod geworden.

Hij beschermde de verbonden tussen de mensen, maar bezat overigens een demonisch karakter, want hij heette zowel goed als slecht. Hij wordt bezongen als krijgsgod, zeer plastisch geschilderd in zijn volle wapenrusting, vergezeld van een krijgshaftige schare.

In W.-Iran heeft de verbleekte Mithra-gestalte vermoedelijk nieuwe gloed gekregen, toen zijn cultus zich via Babylonië naar Klein-Azië verplaatste. In het Tweestromenland heeft de Mithra-leer astrologische gedachten in zich opgenomen, terwijl zij geleidelijk de mysterievorm aannam.

Op een zeker moment laat zich nl. een vrij uitgebreide verering van Mithra in het Romeinse rijk constateren, die een concurrent was van het Christendom. Mithra, vooral bij soldaten geliefd, werd in grotkapellen vereerd, waar aan de achterwand het beroemde beeld stond van deze god, die de stier doodt.

Er waren 7 graden van inwijding. MIVA is de naam van een internationaal hulpwerk van de missie, dat tot doel heeft de missionarissen moderne verkeersmiddelen te verschaffen.

De Miva werd in 1927 in Duitsland gesticht door pater P. Schulte O.M.I. („Missions-Verkehr-Arbeitsgemeinschaft”).

In Nederland is zij gevestigd te Amsterdam, in België te Wilrijk-Antwerpen („Missie-Verkeersmiddelen-Actie ”).

< >