onafhankelijk Arabisch koninkrijk in Klein-Azië, telt ca. 1,5 millioen inwoners, voor ruim 90 pct. Islamieten.
Van 1920-1946 was het een Brits mandaatgebied onder de naam Transjordanië. Met de vorming van de staat Israël is de voormalige staat Trans-Jordanië uitgebreid met een gedeelte van Palestina ten Westen van de Jordaan.
Met deze wijziging van grondgebied ging gepaard een massale uittocht van Arabieren uit de nieuwe staat Israël, zodat het inwonersaantal plotseling steeg van 350 000 tot ca. i 500 000. De meeste Christenen behoren tot de Grieks-Orthodoxe Kerk.
De Katholieke Kerk telt slechts een gering aantal leden (ca. 14 000, d.i. 0,9 pct.). Zij vervult thans een actieve en door de staat zeer gewaardeerde taak van naastenliefde bij de talrijke bijna onoplosbare problemen, die door de volksverhuizing zijn gesteld.
Onder de vluchtelingen bevindt zich een vrij groot aantal Armeniërs, voor wie in de hoofdstad Amman een eigen parochie is opgericht. Tussen de belijders der verschillende christelijke godsdiensten heerst een bewonderenswaardige samenwerking.
Wat het Protestantisme betreft is de Brits-Anglicaanse zending het sterkst vertegenwoordigd. Er zijn ca. 7000 Protestanten, (zie krt. bij Israel en krt.
Oost.
Kerken).
JORIS (Georgius), Sint, bijgenaamd ,,met de draak”, is een zeer populaire heilige, van wiens leven met historische zekerheid niets bekend is. Hij zou uit Cappadocië afkomstig zijn en onder Diocletianus gemarteld.
Het verhaal, dat hij een draak zou hebben gedood, gaat terug op een legende uit de 9de eeuw. Zijn verering is echter veel ouder.
Hij wordt vereerd als noodhelper en als patroon van de ridders (o.a. van de Engelse Orde van de Kouseband). Ook geldt hij als patroon van de boeren en in onze dagen van de padvinders. 23 Apr. is St.
Jorisdag.