Een wereldbeeld verwijst naar het raamwerk van ideeën en overtuigingen waarmee een individu of groep de wereld interpreteert. Deze denkbeelden kunnen een religieuze, magische of wetenschappelijke basis hebben.
In ruime zin wordt een wereldbeeld begrepen als het geheel van persoonlijke evaluaties, ideeën en perspectieven op basis van kennis, traditie, ervaring en gevoel die de kijk op de samenleving en de zingeving van het leven beïnvloeden.
Als samenhangend geheel is er sprake van een gesloten wereldbeeld of een geloofssysteem, dat wordt gedeeld door een groep, een samenleving en zelfs door meerdere culturen, zoals het geval is bij grote religieuze gemeenschappen.
Wereldbeelden zijn deels sociaal-cultureel bepaald (gebonden aan traditie) en deels gevormd door transculturele filosofische of religieuze ideeën. De traditioneel holistische en mythische verklaringen van de 'magische' wereldbeelden uit premoderne samenlevingen zijn door de verwetenschappelijking van het denken in het Westen niet helemaal verdwenen. Zij worden bijvoorbeeld nog steeds gedeeld door neopaganistische groepen als het in de 20e eeuw ontstane wicca en werden sinds de new agebeweging zelfs enorm populair.
Tegenwoordig wordt het westerse wereldbeeld, de visie en overtuigingen van individuele en groepen echter grotendeels bepaald door wetenschappelijke bevindingen en verklaringen van fenomenen die vroeger een magische verklaring kregen.