Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir (geboren op 9 januari 1908, overleden 14 april 1986) was een Franse schrijfster, feministe en filosofe. Ze is vooral bekend van haar werk "Le Deuxième Sexe" (De tweede sekse, 1949), waarin ze een gedetailleerde analyse maakte van de onderdrukking van vrouwen. Het existentiële dilemma is het centrale thema van veel van haar werken, maar haar perspectief varieert van autobiografisch tot historisch.
Ze studeerde van 1927 tot 1929 filosofie aan de Sorbonne Universiteit in Parijs, waar ze op 21-jarige leeftijd als jongste ooit slaagde voor het competitieve "agrégation"-examen. Hier werd ze tweede – alleen overtroffen door Jean-Paul Sartre, die naar dezelfde school ging (het was echter zijn tweede poging voor dat examen). Na slechts één jaar aan de Sorbonne had Simone de Beauvoir Jean-Paul Sartre ontmoet. De twee schrijvers oefenden een beslissende invloed uit op elkaars leven en gedachten en waren tot de dood van Sartre in 1980 sterk aan elkaar gehecht. Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre waren beiden atheïsten, existentialisten en voorstanders van een vrije liefdesrelatie. Deze drie elementen vormden het uitgangspunt voor hun gedeelde bestaan en lieten de buitenwereld een momenteel nieuwe manier zien waarop de relatie tussen vrouw en man zou kunnen zijn.
Na haar tijd aan de Sorbonne gaf Simone de Beauvoir les op verschillende middelbare scholen in Marseille en Rouen, en in 1943 kreeg ze een vaste aanstelling aan het Lycée Molière in Parijs. Simone de Beauvoir verliet het filosofieonderwijs echter in hetzelfde jaar toen haar eerste roman "L'invitée" verscheen, en wijdde zich vervolgens aan het schrijven. Simone de Beauvoir bekende al vroeg het existentialisme, terwijl ze zelf met betrekking tot het feminisme verklaarde dat ze zich er pas in 1946 mee bezighield, toen het werk aan een van haar centrale werken "Le deuxième sexe" (1949) begon. Gedurende vele jaren na de publicatie ervan heeft Simone de Beauvoir sterk de nadruk gelegd op haar analytische benadering van het onderwerp, die niet mag worden verward met een puur feministische benadering. Slechts tien jaar na de publicatie riep Simone de Beauvoir zichzelf publiekelijk uit tot feministe en in de jaren zestig en zeventig werd ze een actief figuur in de Franse vrouwenbeweging, de Mouvement de la Libération des Femmes. In deze context kunnen haar inspanningen in de strijd voor het recht op gratis abortus worden begrepen.
Beauvoirs bekendste werk is "Le Deuxième Sexe", 1949, dat handelt over de belangrijkste genderverschillen tussen mannen en vrouwen en de fundamenteel verschillende beleving van gender en sociale gender. Beauvoirs misschien wel meest geciteerde zinsnede "Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt een vrouw" vat Beauvoirs visie op vrouwelijkheid samen: de samenleving socialiseert vrouwen als 'anderen' in relatie tot mannen, dat wil zeggen de sterkere helft van de samenleving. Bijgevolg wordt de vrouw altijd veroordeeld tot de tweede plaats en de mindere, en wordt zij opgevoed om dit kruis te dragen zonder het in twijfel te trekken. Een vrouw vindt zichzelf en maakt haar keuze in een wereld waarin mannen haar verplichten zichzelf alleen als ‘de ander’ te accepteren. Beauvoirs invloed op de feministische beweging was het meest centraal vanaf het begin van de jaren zeventig (een tijd waarin de feministische beweging wijdverbreid raakte en aanzienlijk versterkte).