Priming is de term die aangeeft dat men zich onbewust in hoge mate laat beïnvloeden door recente gebeurtenissen of waarnemingen. Door bepaalde stimuli reageert het brein vrijwel automatisch op woorden en beelden. Priming komt voort uit het langetermijngeheugen en wordt onder andere commercieel toegepast. Denk hierbij aan neuromarketing.
Effect
Aan de hand van de 'automatische reactie' kan een prime 2 typen effecten veroorzaken namelijk een positief en een negatief effect. Op basis van reactietijd en de hoeveelheid fouten wordt een prime ingedeeld. Wanneer er een snelle reactietijd en/of weinig fouten gemaakt worden is er sprake van een positief effect. Wanneer de reactietijd juist langer is en/of er veel fouten worden gemaakt spreekt men van een negatief effect. Denk bijvoorbeeld aan een stroop test.
Binnen de neurowetenschap worden 2 soorten priming herkend.
Repetitie-priming
Een repetitie van een woord of object schept herkenning. Dit betekent hoe vaker een persoon een woord of object ziet, hoe eerder het de volgende keer herkend zal worden. De herhaling van de boodschap speelt een belangrijke rol. Neem een situatie waar mensen een woord uit een letterreeks moeten maken. Wanneer voorafgaand het woord ‘hond’ gepresenteerd wordt zal men sneller het woord ‘hond’ in de letterreeks herkennen.
Semantische-priming
Door middel van herhaling slaat het brein informatie op en ontstaat een associatie met een voorwerp of woord sneller. Een voorbeeld is het maken van een woord met de letters ‘st’. Als een persoon de opdracht krijgt om het woord af te maken en vooraf wordt het woord ‘tafel’ genoemd, zal ‘st’ in veel gevallen het woord ‘stoel’ vormen.